szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iTunes oldalán csak nemrég megjelent kiegészítés szerint minden Apple-eszközt kiértékel a gyártó annak alapján, mennyit telefonál vagy például emailezik vele használója. Állítólag a csalás elleni küzdelem miatt van rá szükség.

Különös és sokak szerint aggasztó résszel bővítette az iTunes magánélettel kapcsolatos rendelkezéseit az Apple. Már eleve nem túl megnyugtató, hogy a gyártó különösebb felhajtás nélkül szúrta be az új pontot, de ha jobban szemügyre vesszük, mindjárt megértjük, mi vele az igazi probléma:

az új rendelkezés ugyanis arról szól, hogy az Apple távolról nézegeti a készülékeket, legyen szó iPhone-ról vagy AppleTV-ről, és úgynevezett megbízhatósági értéket társít hozzájuk, mikor valaki vásárol róluk.

A dokumentáció az iOS 12 megjelenése után frissült az új részeket kiszúró VentureBeat cikke alapján. Az Apple állítása szerint minderre a csalás elleni küzdelem miatt van szükség, hiszen a bűnözők előszeretettel használnak iOS-rendszerű eszközöket, a folyamatos ellenőrzés pedig segítséget jelent a visszaélések elkerüléséhez és a gyanús esetek azonosításához.

Ezzel önmagában még nem is lenne probléma, a gond inkább az, hogy a metódushoz az iPhone-okról indított hívások, a küldött és fogadott emailek hozzávetőleges számát is megpróbálják megbecsülni az Apple-nél. Tartalmat állításuk szerint nem látnak, és nem is akarnak, az ellenőrzéshez kizárólag a készülékek használati módját veszik figyelembe. A kapott értéket pedig korlátozott ideig tartják meg. Ez remélhetőleg így is marad, tekintve, hogy korábban maga az Apple-vezér volt az, aki az adatvédelem fontosságát hangoztatva igen erősen Mark Zuckerberg orrára koppintott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Elbukott a magyar kezdeményezés: nem lesz uniós jogszabály a kisebbségek jogairól

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért