szerző:
hvg.hu

A NASA-nak dolgozó Ames Research Center egy asztrofizikusa szerint a tudomány ma a modern emberi technológiához hasonló jelek után kutat, ez azonban nem szerencsés, mert a magasabb fejlettségi szintű nyomokat így nem biztos, hogy érzékeljük.

A NASA egyik szakértője, az asztrofizikus Silvano P. Colombano készítette azt a tanulmányt, amely az intelligens földönkívüli életformák után kutató SETI (Search for Extraterrestial Intelligence) jövőbeni munkásságával kapcsolatos ajánlásokat fogalmazza meg.

Colombano szerint a SETI tudósainak új felvetéseket is figyelembe kell venniük, ha sikerrel akarnak járni az értelmes élet utáni kutatásban. Az asztrofizikus mindezt azzal magyarázza, hogy bizonyos alapvetések, amelyeket a földönkívüli élet kapcsán sejtettünk, pontlanok, vagy akár hibásak is lehetnek.

Az első ilyen, hogy a tudomány mai állása szerint az életnek szénalapúnak kell lennie, de ez Colombano szerint teljesen abszurd. Ugyanis semmi nem magyarázza, hogy az intelligens lények csakis a jelenlegi elgondolásaink alapján működő organizmusok lehetnek. A másik a fénysebeséggel történő utazás kérdése. A SETI tudósai ma úgy látják, nagyon valószínűtlen, hogy bárki vagy bármi képes lenne ilyesmire, de Colombano tanulmánya szerint ezt a felvetetést is érdemes felülvizsgálni.

Lázasan kutatunk valami után, azonban nem biztos, hogy ott és ahogy kellene.
©

Az Ames Research Center szakértője szerint az ember is képes volt olyan technikai áttörésekre, amelyeket az akkortájt élők elképzelni sem tudtak. Feltaláltuk a kereket, a gőzgépet, ma pedig a mesterséges intelligencia terén érünk el hihetetlen eredményeket. És ki tudja, mi vár ránk ötszáz, esetleg ezer év múlva. Colombano ezért azt mondja, ha egy eleve régebb óta létező civilizáció feltételezéséből indulunk ki, nem elképzelhetetlen, hogy annak tagjai sokkal fejlettebb technológiákat is alkothattak.

A tudós a rádiójelek utáni kutatás eredményére is kitért tanulmányában. Colombano azt mondja, a SETI és az intelligens élet jeleit kereső csoportok nagy "hibája", hogy az emberi technológiához hasonló nyomok után kutatnak. Ez pedig nem túl szerencsés: Colombano szerint a szakértők figyelmét így más dolgok elkerülhetik, amelyek valóban közelebb vihetnének minket a nagy kérdés megválaszolásához. Ráadásul hiába küldünk jeleket a világűrbe, az asztrofizikus úgy véli, eleve hibás azt feltételezni, hogy egy intelligens faj képes lehet annak megértésére.

Tanulmánya végén Colombano arról is szót ejt, hogy a földönkívüliek akár rég meg is látogathattak minket, vagy legalábbis próbáltak kapcsolatba lépni velünk. Azonban mivel túlságosan ragaszkodunk ahhoz, ami alapján a szuperintelligens faj utáni keresést végezzük, elképzelhető, hogy észre sem vettük a "hívásukat".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat