szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA-nak dolgozó Ames Research Center egy asztrofizikusa szerint a tudomány ma a modern emberi technológiához hasonló jelek után kutat, ez azonban nem szerencsés, mert a magasabb fejlettségi szintű nyomokat így nem biztos, hogy érzékeljük.

A NASA egyik szakértője, az asztrofizikus Silvano P. Colombano készítette azt a tanulmányt, amely az intelligens földönkívüli életformák után kutató SETI (Search for Extraterrestial Intelligence) jövőbeni munkásságával kapcsolatos ajánlásokat fogalmazza meg.

Colombano szerint a SETI tudósainak új felvetéseket is figyelembe kell venniük, ha sikerrel akarnak járni az értelmes élet utáni kutatásban. Az asztrofizikus mindezt azzal magyarázza, hogy bizonyos alapvetések, amelyeket a földönkívüli élet kapcsán sejtettünk, pontlanok, vagy akár hibásak is lehetnek.

Az első ilyen, hogy a tudomány mai állása szerint az életnek szénalapúnak kell lennie, de ez Colombano szerint teljesen abszurd. Ugyanis semmi nem magyarázza, hogy az intelligens lények csakis a jelenlegi elgondolásaink alapján működő organizmusok lehetnek. A másik a fénysebeséggel történő utazás kérdése. A SETI tudósai ma úgy látják, nagyon valószínűtlen, hogy bárki vagy bármi képes lenne ilyesmire, de Colombano tanulmánya szerint ezt a felvetetést is érdemes felülvizsgálni.

Lázasan kutatunk valami után, azonban nem biztos, hogy ott és ahogy kellene.
©

Az Ames Research Center szakértője szerint az ember is képes volt olyan technikai áttörésekre, amelyeket az akkortájt élők elképzelni sem tudtak. Feltaláltuk a kereket, a gőzgépet, ma pedig a mesterséges intelligencia terén érünk el hihetetlen eredményeket. És ki tudja, mi vár ránk ötszáz, esetleg ezer év múlva. Colombano ezért azt mondja, ha egy eleve régebb óta létező civilizáció feltételezéséből indulunk ki, nem elképzelhetetlen, hogy annak tagjai sokkal fejlettebb technológiákat is alkothattak.

A tudós a rádiójelek utáni kutatás eredményére is kitért tanulmányában. Colombano azt mondja, a SETI és az intelligens élet jeleit kereső csoportok nagy "hibája", hogy az emberi technológiához hasonló nyomok után kutatnak. Ez pedig nem túl szerencsés: Colombano szerint a szakértők figyelmét így más dolgok elkerülhetik, amelyek valóban közelebb vihetnének minket a nagy kérdés megválaszolásához. Ráadásul hiába küldünk jeleket a világűrbe, az asztrofizikus úgy véli, eleve hibás azt feltételezni, hogy egy intelligens faj képes lehet annak megértésére.

Tanulmánya végén Colombano arról is szót ejt, hogy a földönkívüliek akár rég meg is látogathattak minket, vagy legalábbis próbáltak kapcsolatba lépni velünk. Azonban mivel túlságosan ragaszkodunk ahhoz, ami alapján a szuperintelligens faj utáni keresést végezzük, elképzelhető, hogy észre sem vettük a "hívásukat".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van

Feldmár András: Minden gyerek, aki megtanul beszélni, már hipnotizálva van