szerző:
hvg.hu

Akár ezer dollárt is megérhet egyetlen,ép mamutcsont, a szibériai Jakutföld pedig valóságos aranybánya az újkori kalandorok szerint, akik tömegével özönlenek oda. Pedig nem veszélytelen vállalkozás.

Mióta Kína megtiltotta az elefántcsontok országon belüli értékesítését a kalandorok új portéka, méghozzá a mamutcsontok iránt kezdtek érdeklődni, utóbbi ugyanis nem csak értékesebb, Szibéria zord tájain hemzsegnek ezek a maradványok. Utóbbihoz ráadásul semmit sem kell kilőni.

Az AFP átfogó riportban számolt be, hogyan lett jövedelmező vállalkozás a mamutcsontok utáni kutatás Jakutföldön, amely a hatóságok szerint valóságos éléskamraként írható le. Becslések szerint csaknem 500 ezer tonna csontváz fekszik a föld alatt, több tízezer évvel korábban ugyanis gyapjas mamutok ezrei kószáltak ezen a vidéken. Az agyarért kapott árak drasztikus növekedése pedig sokakat arra késztetett, hogy feladja hivatását. A francia hírügynökség helyi halászokat szólaltatott meg, akik mostanra mind csontvadászok lettek.

©

Az AFP azt írja, a legnagyobb számban kínaiak vásárolják fel a még ép maradványokat, hogy csontőrleményeket vagy szobrokat, díszes tárgyakat faragjanak belőlük. Egy-egy nagyobb darab kilónkénti ára akár 1000 dollárt is megérhet – ez átszámítva mintegy 280 ezer forintot jelent, amely egy, az átlagosnál nagyobb súlyú maradvány esetében akár (több)milliós tétel is lehet.

A kutatás persze nem veszélytelen: számos kalandor arról számolt be, hogy a csontok kiemelése és elszállítása komoly kihívás, Jakutföld nagy része ugyanis járhatatlan, így a vadászok szó szerint árkon-bokron keresztül próbálják meg kijuttatni az országból kincseiket.

©
©

A kutatás ráadásul nem épp környezetkímélő: az elolvadt hó után (vagy még sokszor azelőtt) a kalandorok óriási vízágyúkkal igyekeznek utat vágni a területen, és meglazítani a földet, hogy mélyebbre tudjanak ásni, amely a régészeti területekre sincs jó hatással.

A csontok utáni bányászatot ráadásul semmi nem szabályozza: ugyan 2013-ban az orosz parlament elkezdett foglalkozni egy törvényjavaslattal, konkrét rendelkezés máig nem lett belőle. Engedélyekre persze így is szükség van, ám az anomáliák miatt ezeket könnyű megkerülni, a tisztességes bányászok megélhetését pedig egyre jobban veszélyeztetik a könnyű pénzszerzésre szakosodott "kalózok". A Radio Free Europe tudósítója korábban el is kísért egy ilyen illegális csoportot, íme:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt

Matolcsyék félmilliárdért vettek festményt