szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aggasztó hibára bukkant egy kiberbiztonsági szakértő a macOS-re is elérhető Zoom alkalmazásban. A probléma miatt szinte bármelyik Apple-gép webkamerájára idegenek csatlakozhatnak rá.

Komoly gondra bukkant a videokonferenciára, illetve kétfős videochatre is alkalmas Zoom Apple-eszközökre szánt verziója körül egy kiberbiztonsági szakértő. Jonathan Leitschuh saját blogjában hozta nyilvánosságra, hogy a népszerű app egyik újítása nem igazán úgy sült el, ahogy azt az üzemeltetők tervezték, a hiba pedig komoly aggodalomra ad okot.

A szakértő szerint a Zoom Macre szánt kliensében olyan biztonsági rés tátong, amely révén távolról, a felhasználó tudta nélkül aktiválható az Apple gépeinek webkamerája. De a hiba nem csak ennyiből áll, Leitschuh szerint a rosszul összerakott kód miatt bármelyik Mac-gép, amelyiken az alkalmazás megtalálható, automatikusan hozzáadható egy-egy híváshoz.

A szakember szerint a hiba komolyságát jól mutatja, hogy a Zoomot világszerte használják, ráadásul nem csak otthoni felhasználók, mintegy 750 ezer cég munkaeszközként is alkalmazza. A hiba természetesen őket is érinti, és mivel az appnak hazai verziója is van, feltételezhető, hogy a magyarok sincsenek teljes biztonságban.

A nagyobb gond, teszi hozzá a The Verge, hogy Leitschuh hónapokkal korábban, már márciusban figyelmeztette a Zoom üzemeltetőit, hogy nincs minden rendben a legújabb programverzióval, de a cég szerinte alig tett valamit, hogy a problémát orvosolja. (A The Verge újságírója szintén tapasztalta a gondot, vagyis az még most sem hárult el.)

A kiberbiztonsági szakember azt javasolta, mindenki, aki telepítette a program Macre kiadott verzióját, az alkalmazás beállításai között azonnal tiltsa le eszköze webkameráját, az megoldást jelent a bajra. A szakértő szerint az alkalmazás törlése önmagába nem elég, mert a hiba kihasználása arra is lehetőséget ad, hogy a Zoom magától visszakerüljön a gépre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!