szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók sejtése szerint Laosz déli részén, a föld alatt egy közel 17 kilométer széles kráter terül el.

Különös rejtély volt eddig a tudósok számára az a földtörténeti esemény, amely során nagyjából 780 ezer évvel ezelőtt egy meteorit csapódott a bolygónkba. Arra, hogy ez megtörtént, a kutatók már korábban találtak bizonyítékot Ausztráliában és Ázsiában is. A dologgal csak egy bökkenő volt: a becsapódáskor keletkezett kráter szőrén-szálán eltűnt.

A tudósok sokáig keresték, és úgy tűnik, kitartásuk végre eredményre vezetett. A nemzetközi tudóscsoport feltételezése szerint – amelyről a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban írtak – a kráter Laoszban található, amit az idők során betakart a láva

Az egyik nyom, ami a kutatókat elvezette Laoszba, a tektit nevű anyag volt – mutat rá az IFLScience. A tektitek az úgynevezett meteorit üvegek, amelyek a feltételezés szerint a meteoritok becsapódásakor keletkeznek.

Mikroméretű tektitek.
©

A szakemberek többféle tektitet is ismernek, ezek mindegyike egy-egy kráterhez tartozik. Az ausztrálázsiai régióban talált tektitek forrását azonban nem sikerült meglelni. Mivel azonban az anyag hatalmas területen szóródott szét, úgy vélték, a kráternek is nagynak kell lennie.

Azt már eddig is sejtették, hogy valahol a délkelet-ázsiai területen kell keresgélni, a tektitek kémiai elemzése során arra jutottak, hogy Laosz déli részén, a Bolaven-fennsík környékén kell keresgélni. A gyanújukat erősítette, hogy a területtől nagyjából 20 kilométerre sziklákat találtak, ami a becsapódásra utal, de furcsa anomáliákat tapasztaltak a gravitációs mérés során, ami alapján feltételezhető, hogy egy felszín alatti kráter lehet ott. A számításaik szerint ez 13-17 kilométer széles lehet.

Nagyjából a piros jelölő környékén sejtik a kutatók a kráter meglétét.
©

Bár a jelek valóban arra utalnak, hogy ott kell lennie a kráternek, konkrét bizonyíték egyelőre nincs rá. Ehhez további vizsgálatokra és mérésekre lesz majd szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!