szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miket feltételez önről a Google? Milyen adatok alapján látja pont azt a hirdetést egy weboldalon? A Google nemrég állt elő az Ads Transparency Spotlight nevű fejlesztésével, melynek használatához bővítmény szükséges.

Az elmúlt időszakban több olyan funkciót is beépített a Google a Chrome böngészőbe, amely jelentős mértékben növelheti a felhasználói élményeket. Elég csak a hirdetésblokkolóra gondolni, amit épp egy évvel ezelőtt élesítettek, de megszabadítanának bennünket a kéretlen értesítésektől, sőt, azokat a kódokat is blokkolja a böngésző, ami nyomon követi a felhasználókat internetezés közben. Most egy újabb igazlmas fejlesztést pakoltak a Chrome-ba.

Egész pontosan egy, a böngészőhöz készült új bővítményről van szó, ami a felhasználók egy régi kérését teljesíti: megmondja, miként követik a júzereket a hirdetések. Az Ads Transparency Spotlight néven kiadott bővítményt az Ad Disclosure Schema névre keresztelt API-ra épül, amely lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy megmutassák, miként működik az általuk futtatott reklám. Azaz: kiről mit sejt vagy tud a Google, mi alapján dönti el, hogy az éppen látható reklámot mutatja a weboldal.

A megoldást első körben csak a Google fogja alkalmazni, de a vállalat reméli, hogy hamarosan más hirdetők is csatlakoznak.

A bővítmény az alábbi információkat jeleníti meg a felhasználók számára:

  • részletes információt a hirdetésekről, köztük arról is, hogy az adott oldalon hány reklám fut,
  • a szolgáltatók listája, amely lehetővé teszi, hogy megjelenjen a reklám, illetve, hogy
  • miért is jelent meg nekünk az adott hirdetés.
©

Ez utóbbi több okból is történhetett:

  • demográfiai adatok, például kor, nem,
  • általános és pontos tartózkodási hely, vagy épp
  • érdeklődési kör

alapján targetálták az adott hirdetést.

Összességében érdemes tudni, hogy a bővítmény nem fellép a hirdetők ellen, csupán megmutatja azokat az információkat, amik egyébként személyesen érintik a felhasználókat. Ha pedig ez valakit mégsem érdekel, annak egyszerűen elég csak törölnie a bővítményt.

Ha máskor is tudni szeretne a Chrome újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nyolcaddöntős a Porto és a Liverpool

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg