szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bill Gates Jay Leno és a Rolling Stones oldalán 1995-ben mutatta be a Windows 95-öt, amiért úgy álltak sorba a vásárlók, mint néhány éve az iPhone-okért.

Ha azt kérdeznénk, mi történt 1995. augusztus 24-én, valószínűleg kevesen gondolnák azt, hogy túl nagy jelentősége lenne a dátumnak. Ha viszont azt mondjuk, Windows, már valószínűleg sokkal többen kezdik el kapiskálni a dolgot. És ők azok, akik jó nyomon járnak: a Microsoft ezen a napon mutatta be a számítástechnika történetének egyik legfontosabb operációs rendszerét, a Windows 95-öt. Ennek pedig épp ma 25 éve.

Bár akkoriban nem volt olyan hírverése egy-egy bemutatónak, mint manapság – gondoljunk csak a folyamatosan szivárgó információkra egy-egy új készülékkel kapcsolatban –, mégis nagyon nagy várakozás előzte meg a szoftver érkezését. A bemutatón Bill Gates mellett ott volt a színpadon az egyik legismertebb amerikai humorista, Jay Leno is, a televíziós reklámhoz pedig nem más szerezte a zenét, mint a Rolling Stones. A Start me up című slágerrel a Start menü népszerűsítésére helyezték a hangsúlyt.

Külön csemege: a dalt lejátszották a bemutatón is, ahol Bill Gates mellett ott volt a színpadon Steve Balmer. Ezen a ponton hívnánk fel a figyelmet Gates mozgáskultúrájára.

Persze nem a Rolling Stones volt az egyetlen csodafegyver, amit a reklámozáshoz bevetettek:

A felfokozott érdeklődés az eladási számokban is megmutatkozott: az első öt hétben 7 millió darabot adtak el az operációs rendszerből. Ez ma már iszonyatosan gyenge rajtnak tűnhet, de ne feledjük el: 1995-öt írunk.

A Windows 95 óriási lépés volt a Windows 3.1-hez és az MS-DOS-hoz szokott felhasználóknak. Nemcsak a grafikus felület miatt – ilyet már láthattak a Windows 3.1-ben –, sokkal inkább a rendezettség, a Start menü és a Tálca voltak azok, amelyeket kedveltek az operációs rendszer rajongói.

©

Persze nem ez volt az egyetlen újdonság. A 32 bites rendszerben a fájloknak már 250 karakterből álló neveket is adhattunk, a Plug and Play szabványnak köszönhetően pedig a Windows 95 automatikusan felismerte és konfigurálta a különböző eszközöket. Igaz, ez akkoriban finoman szólva sem működött olyan zökkenőmentesen, mint manapság. A felhasználók ezért át is keresztelték a funkciót: ez lett a

Plug and Pray,

amit úgy lehetne lefordítani, hogy csatlakoztasd és imádkozz.

©

Aztán ott volt még a Microsoft Network (MSN) nevű program, amin keresztül az e-mailekhez, csevegőszobákhoz, hírekhez és az első weboldalakhoz is hozzá lehetett férni. A használatáért havidíjat számított fel a Microsoft, de ha egy hónapban három óránál többet használta valaki, extra díjat kellett fizetni érte.

©

Amit pedig talán kevesen tudnak az operációs rendszerről: már ebben megjelent az első, eszközök közötti szinkronizálás. Ez volt a My Briefcase nevű program, ami lehetővé tette, hogy az asztali számítógép és a laptop között szinkronizálják a felhasználók a fájlokat.

Aki pedig szeretett volna még néhány szolgáltatást, az megvásárolhatta a Microsoft Plus! kiegészítőt, amely tartalmazta az Internet Jumpstart Kit nevű szoftvert is. Ebből nőtt ki később az az Internet Explorer, amitől hamarosan elbúcsúzik a Microsoft.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön

Megvan a döntés a nyugdíjemelésről, novemberben több pénz jön

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek