szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régebbi Windows operációs rendszerek forráskódjai tűntek fel egy 43 GB-os fájlban az interneten. És bár nem a legújabb rendszerekről van szó, biztonsági szempontból némiképp azért aggasztó a dolog, ezért belső vizsgálatot indított az ügyben a Microsoft.

Meglehetősen szűkszavúan reagált a Microsoft, amikor kiderült, hogy a múlt hét elején a 4chan fórumot követően különféle fájlmegosztó webhelyeken tűnt fel egy 43 GB-os archívum, amely többek között a Windows XP, a Windows 2000, a Windows Server 2003 forráskódját tartalmazta, más elavult Microsoft-platformok, például az MS-DOS 6.0 és a Windows CE kódrészleteivel együtt. A redmondiak nem kommentálták az ügyet, viszont Paul Thurrott szakírónak hétvégén sikerült egy egymondatos választ kapnia: „Vizsgáljuk az ügyet”.

A Windows XP-t 2014 áprilisa óta nem frissítik, azonban még mindig sok, mondhatni több millió régebbi gépen fut ilyen rendszer. A kiszivárgott forráskód információkat nyújthat arról, hogy a Microsoft hogyan építette fel a Windows XP-t, sőt kihámozhatók belőle azok a funkciók is, amelyek soha nem kerültek a piacra. A The Verge például felfedezett egy korai és azonnal el is vetett Windows XP-s témát (Candy névre hallgatott), amely a Mac OS X 2000-ben bemutatott „Aqua” témáját utánozta.

Adódik persze a kérdés, hogy miért olyan nagy baj, ha már elavult forráskódok, kódrészletek szivárognak ki. Annak ellenére, hogy az érintett Windows XP és Windows Server 2003 nagyon régi operációs rendszerek, a forráskód-szivárogtatás komoly biztonsági aggodalmakat vethet fel. Még egy olyan modern operációs rendszernek is, mint amilyen a Windows 10, van olyan forráskódfájlja, ami megegyezik a Windows XP-ével. A hackerek áttekinthetik a régi forráskódot, és akár hibákat is találhatnak, amelyeket megpróbálhatnak kihasználni a Windows 10-es rendszeren.

©

A Microsoftnak mindenképpen rá kell jönnie arra, hogyan jutottak el ezek a fájlok a vállalati szerverekről a torrentoldalakra. Mást egyelőre nem nagyon tehet, ugyanis az összes fájl letölthető bárki számára, és a tükrözések száma csak tovább fog növekedni.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy windowsos forráskódok/részletek online kiszivárognak, történt már ilyen a Windows NT 3.5-tel, a Windows 2000-rel, sőt a Windows 10-zel kapcsolatban is, illetve az eredeti Xbox konzol és Xbox Series X grafikus rendszer kódjai is elérhetők voltak a neten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Elon Musk szerint 2024-re a Marsot is elérjük

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét