szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez az, amelyikből a magyar kormány 5 millió adagra szerződött le korábban. A Moderna és a Pfizer fejlesztései bőven 90 százalékos hatékonyságúak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett koronavírus-oltása összességében 70 százalékos védettséget nyújt a kórokozóval szemben a legfrissebb tesztek alapján – közölték hétfőn.

A BBC szerint ez egyszerre örömteli és csalódást keltő hír azok után, hogy a Pfizer és a Moderna által fejlesztett oltóanyagok 90 százalék fölötti hatékonyságot mutatnak.

De az is igaz, hogy az oxfordi vakcinát könnyebb tárolni és szállítani mint a másik kettőt, és eleve olcsóbb ellenanyagról is van szó.

A Pfizer és BioNTech oltóanyagát -70 fok alatt kell tartani a szállítás alatt, ezzel szemben az oxfordi 2-8 Celsius-fokon is tárolható, de legfeljebb 6 hónapig. Vagyis az oltás a mostani eredményektől függetlenül is hatékony szerepet játszhat a koronavírus-járvány visszaszorításában, ha a szabályozók engedélyezik a forgalmazását.

Az oltással kapcsolatos tesztekbe 20 ezer önkéntest vontak be, fele-fele arányban brit és brazil állampolgárokat. A BBC szerint egy csoportnál 90 százalékra emelkedett a vakcina hatékonysága, miután egy hónappal az első, fél adagnyi oltás után egy másik, teljes adagot is kaptak. Azok viszont, akik egy hónap különbséggel kaptak két egész adagot, csak 62 százalékban lettek védettek.

A vakcina egyik dózisa sem okozott súlyos mellékhatásokat.

Az Egyesült Királyságban már most négymillió adag áll beadásra készen az oxfordi vakcinából, amelyet összesen 10 hónap alatt fejlesztett ki a szakemberek. Erre az oltásra szerződött le korábban 5 millió adagra a magyar kormány is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában