szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyerek anyukája még márciusban gyógyult ki a fertőzésből. Egyelőre nem tisztázott, hogy elkaphatja-e a betegséget egy terhes nőtől a születendő gyereke, a szingapúri eset ebben a kérdésben lehet az orvosok segítségére.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Koronavírus elleni antitesteket mutattak ki egy egészséges szingapúri újszülött szervezetében – írja a Reuters. Jelenleg nem egyértelmű, hogy az új koronavírus-fertőzést elkaphatja-e egy vűrandós nőtől a születendő gyereke, ennek tisztázásához vihet közelebb a mostani eset.

Az újszülött anyukája, Celine Ng-Chan még márciusban esett át a koronavírus-fertőzésen – idézik a Straits Times cikkét. Ng-Chan már nem koronavírusos, a szervezetében mostanra antitestek sincsenek a kórokozóval szemben. A baba ugyancsak egészséges, de nála kimutatták az antitesteket. Ng-Chan azt nyilatkozta a szingapúri lapnak: az orvosai úgy sejtik, hogy a gyerekében belőle származó antitesteket találtak.

Hasonló eseteket már Kínában is feljegyeztek a Reuters szerint. Egy, a JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány alapján azt írják, ritka, hogy egy magzat vagy újszülött elkapná a fertőzést a beteg anyukájától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Egy halott, 17 sérült egy buszbalesetben Gödöllőnél

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg