szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány felértékelt egy egyszerű és olcsó diagnosztikai eszközt, a vér oxigéntelítettségét és a pulzust mérő pulzoximétereket. Amerikai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy e mindennapos eszközök akár téves diagnózishoz is vezethetnek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pár ezer forintért bárki vehet már pulzoximétert, egy kis méretű, műanyagházba bújtatott diagnosztikai eszközt, amelyet az ujjra kell csíptetni, majd – visszavert fény alapján – könnyen becsülhető vele a vér oxigéntelítettsége, valamint a szívfrekvencia, azaz a pulzus. Ezek a kis kütyük százalékban adják meg az oxigéntelítettséget. Egészséges embereknél a 95–100 százalék a jellemző, azonban alacsonyabb lehet ez az érték a tüdőproblémákkal küzdőknél vagy a magasabb területeken élőknél. Az utóbbi időben megnőtt az ázsiója ezeknek az eszközöknek, ugyanis a koronavírus-fertőzés egyik figyelmeztető jele lehet a vér alacsony oxigénszintje, még akkor is, ha valaki egyébként jól érzi magát, így felhívhatja a figyelmet az orvosi ellátás szükségességére.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) viszont most arra hívja fel a figyelmet, hogy akár károsak is lehetnek az ilyen eszközök, miután hamis biztonságérzetet adhatnak. De mi is a probléma? Mindenekelőtt az, hogy bár az alapelv hasonló, nagy a különbség a kórházakban használt és a néhány ezer forintért megvásárolható eszközök között. Ez utóbbiakat általános wellness vagy sport termékként értékesítik például az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy miután nem orvosi célokra szánják ezeket, nem esnek át az FDA vizsgálatán.

Az FDA biztonsági közleményt adott ki a pulzoximéter pontosságával és korlátaival kapcsolatban. A SlashGear által összefoglalt leirat szerint ez a módszer ugyan hasznos a vér oxigénszintjének becsléséhez, azonban vannak korlátai és pontatlansági kockázatai bizonyos körülmények között, amiket figyelembe kell venni. A körömlakk mellett az olyan tényezőkre is figyelni kell, mint a rossz keringés, a bőr pigmentációja, a bőr vastagsága, a bőr hőmérséklete és a dohányzás, ezek ugyanis mind befolyásolhatják a pulzoximéter pontosságát.

©

Egyetlen olvasás kevés, ha az ismételt mérések során a számok folyamatosan csökkennek, az mutathatja, hogy orvoshoz kell fordulni. „Egészségügyi állapotának vagy oxigénszintjének felmérésében nem szabad csak a pulzoximéterre támaszkodni" – figyelmeztet az FDA: ha valaki légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat vagy feszességet, gyors pulzusszámot észlel vagy kékes színűvé válik az arca, az ajka vagy a körme, azonnal forduljon orvoshoz, még ha a pulzoximéter azt is mutatná, hogy minden rendben van.

Az FDA arra is figyelmeztet, hogy az ilyen eszközöknél az SpO2-értékeket csak a teljes oxigéntelítettség becslésének kell tekinteni. Ha egy ilyen pulzoximéter 90 százalékot mutat, akkor a valódi oxigéntelítettség általában 86-94% között van. A pulzoximéter pontossága a 90–100 százalékos telítettségnél a legnagyobb, 80–90 százaléknál közepes, a legalacsonyabb pedig 80 százalék alatt.

Összességében tehát a vér oxigénszintjét mutató eszköz nem lehet önmagában indikátora a fertőzésnek, illetve ha a képernyőn megjelenő számok a normál tartományba esnek, az nem írhatja felül a közérzetét és az egyéb, koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

Már több mint egymillió halálos áldozata van a járványnak Európában

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok