Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem genetikusai olyan genetikai variánsokat, valamint géneket fedeztek fel, amelyek azt mutatják, hogy kapcsolat áll fenn a migrén és a vércukor szintje között – számolt be róla az Interesting Engineering. A felfedezés új megelőzési és terápiás kezelések kidolgozásához vezethet.
A szakemberek azt régóta tudják, hogy a migrénhez, valamint a vércukorszinttel kapcsolatos problémákhoz – mint például az inzulinrezisztencia, a hiperinzulinémia (magas inzulinszint), a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és a 2-es típusú cukorbetegség – számos közös kockázati tényező tartozik.
Ezzel kapcsolatban több tanulmány is készült már, amelyek a különböző populációkban előforduló betegségek okaira és mintázataira összpontosítottak. A megfigyelések alapján feltételezhető volt, hogy ennek környezeti, genetikai, vagy ezek közös oka lehet.
Egy új kutatás eddig sosem látott módon mutatja meg, hogy a migrén miként lehet hatással az emberi agyra.
A genetikai tényezőkre eddig kevésbé figyeltek a szakemberek, ezért az ausztrál kutatók most erre összpontosítottak. Eredményeiket a Human Genetics című tudományos lap közölte.
Dale Nyholt és Rafiqul Islam, az egyetem két tudósa azokat a tanulmányokat tekintette át, amelyek a migrénnel és a vércukorszinttel kapcsolatos társbetegségeket tárták fel. Ezek alapján úgy vélték, érdemes genetikai vizsgálatot is végezni a kettő közötti kapcsolat feltárása érdekében.
A kutatók felfedezték, hogy az éhgyomri inzulin és a vércukorszint jelentős genetikai összefüggésben áll a migrénnel és a fejfájással. Ugyanakkor azt találták, hogy az evés utáni második órás vércukorszint már csak a migrénnel áll genetikai kapcsolatban. Emellett az is kiderült, az éhgyomri proinzulin nevű hormon magas szintje segíthet megvédeni az embert a fejfájástól.
Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a félelmet másképp dolgozza fel az agy az egyes migrénes csoportokban.
A vizsgálat során azonosított géneket, lókuszokat (a gének által elfoglalt helyek), valamint az ezekkel kapcsolatos útvonalakat a szakemberek szerint érdemes lenne tovább vizsgálni, hogy megértsük azon molekuláris folyamatokat, amelyek során a migrén és a vércukor bizonyos szintje kapcsolatba kerülnek egymással.
A kutatók szerint ugyanakkor nem szabad általánosítani, mert a vizsgálatukat csak európai embereken végezték el.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.