szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai TIME magazin idén is összeállította az év 200 legjobb találmányának listáját, melyek közül most az étel és ital kategóriában szereplő újításokat tálaljuk.

ChefDoodler

A megolvasztott cukorral nagyon nehéz dolgozni, gyorsan megszilárdul és könnyen törik. Ráadásul nagyon magas hőmérsékleten lehet csak folyékonnyá tenni. Nem egy szakács és cukrász égette már meg magát vele – rájuk is gondolt a 3Doodler nevű cég alapítója, Daniel Cowen, aki csapatával megalkotta a ChefDoodler nevű eszközt. Ez úgy működik, mint egy ragasztópisztoly, azzal a különbséggel, hogy ebből cukor – vagy épp valamilyen cukorpótló édesítőszer – folyik.

Termesztett csirke

Egy évtizede mutatták be azt a hamburgert, amelybe a húst szarvasmarhából nyert őssejtek segítségével készítették. A biotechnológusok azóta is azon dolgoznak, hogy olyan alternatívát kínáljanak a hagyományos tenyésztésű hús helyett, amelynek minimális az ökológiai lábnyoma. A Good Meat nevű startup 2020-ban Szingapúrban mutatta be a saját, hasonló módon termesztett csirkefalatkáit, nem sokkal később a rivális Upside Foods is követte a példáját.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium idén nyáron mindkét cég termékét beengedte az Egyesült Államok piacára.

Sweetgreen

Az amerikai Sweetgreen gyorsétterem-lánc olyan salátabárakat takar, ahol egészséges zöldségekből készítenek a vendég által kiválasztott alapanyagokból salátát. A TIME listájára a cég egyik újítása is felkerült: egy robot, amely önállóan pakolja össze a salátát a vásárlóknak. Óránként akár 500 adagot is el tud készíteni, ami 50 százalékkal jobb teljesítmény, mint amire az emberi munkatársak képesek.

A vásárlók egy táblagépen keresztül adják le a rendelésüket, ezután kezd munkába az Infinite Kitchen nevű robot.

Újfajta avokádó

Érdemes lesz megjegyezni a Luna UCR nevet, hamarosan ugyanis ezt a típust is megtalálhatjuk a boltok polcain. Egy különleges avokádóról van szó, melyet több évtized alatt sikerült Kaliforniában kitermeszteni. Íze ugyanolyan, mint a hagyományos avokádóé, ám a fák kisebbek, így kevesebb földre, vízre és energiára van szükség a termesztéshez. A terméshozam viszont nem kisebb.

Robotgép a javából

A konyhai eszközöket gyártó GE Appliances új konyhai robotgépe, a GE Profile Smart Mixer közvetlenül a keverőedényben méri le a hozzávalókat. A gép képes érzékelni, hogy milyen ellenállást fejt ki a keverőtálban lévő alapanyag, így sem túl, sem pedig alulkeverni nem fogja azt. A lassú keveréstől a turmixolásig a 11 fokozat valamelyikével lehet vele elvégezni a kívánt feladatot.

Spinn Pro

A Spinn Pro centrifugális erőt használ a kávé lefőzéséhez. Ehhez nem kell más tenni, mint beletenni a kávébabot a gépbe, amit aztán a szerkezet olyanra darál le, amilyenre szeretnénk.

A kávéfőző percenként 5000-es fordulatszámmal préseli át a kávét a szűrőként funkcionáló falon. A gép képes a wifin keresztül kommunikálni, így akár a mobilunkról is elindíthatjuk, amikor még az ágyban fekszünk. Egy kávé elkészítése 60 másodpercet vesz igénybe.

Gyümölcscentrifuga másként

Az amerikai Nama által kifejlesztett J2 Cold Press Juicer gyümölcscentrifuga gyártója azt ígéri, sokkal könnyebb ezzel elkészíteni a gyümölcslevet, mint az eddigi eszközökkel. A darabolással nem kell törődni, a gyümölcs akár egyben is betehető. A gép ezután teszi a dolgát, és az utolsó cseppet is kisajtolja anélkül, hogy különösebben foglalkozni kellene az előkészülettel.

Szendvicset a mikróból

A TIME ezen listájának egyik legamerikaibb darabja egész biztosan a Kraft Heinz nevű cég találmánya. A 360Crisp egy olyan eljárás, amellyel a mikrohullámú sütőbe tett étel pontosan úgy fő meg, ahogy szeretnénk. Ezt prezentálva egy új terméket, a Lunchables Grilled ­Cheesiest is elkészítette a vállalat. Ez a sajtos szendvics egy olyan papírdobozba csomagolva érkezik, amely tetején olyan egység van, amely a mikrohullámot úgy irányítja, hogy egyenletesen átsütve készüljön el az étel.

Láthatatlan főzőlap

Indukciós főzőlapon főzni biztonságosabb és környezetbarátabb megoldás a gáz- és villanytűzhelyek használatánál. Az Invisacook megoldásával még esztétikus is lesz a főzés: az indukciós szerkezetet közvetlenül a munkalap alá lehet beszerelni, így elég a munkalap megfelelő pontjára rátenni az edényt, és már indulhat is a munka.

Szószadagoló

A Heinz Remix nagyon leegyszerűsítve nem más, mint egy szószadagoló. Egy keverőgép, ami különböző szószokat nyom az ételre. Összesen 200 különböző kombinációt tud a gép, vagyis könnyű vele egyedi ízvilágot kikeverni. A tervek szerint 2024-ben már éttermekben, stadionokban is telepítik majd az egységeket.

Turbó sous vide

A sous vide, szuvidálás olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A Breville Joule Turbo Sous Vide nevű készülék a marhahúst tudja gyorsabban elkészíteni: amihez korábban 60 percre volt szükség, az ebben 30 perc alatt megvan.

A tökéletes facsaró

Miután a listában volt már gyümölcscentrifuga, a kézi gyümölcsfacsaró sem maradhatott le róla. A Dreamfarm által elkészített eszköz, a Fluicer a TIME szerint azért került bele a felsorolásba, mert olyan kialakítása van, hogy ha betesszük a konyhafiókba, az a következő kihúzáskor nem fog megakadni. Néha a kis dolgoknak is illik örülni.

Új hagyma

A Sweet Garleek nevű hagymafélét a séfként dolgozó amerikai Dan Barber cége, a Row 7 Seed Company fejlesztette ki. A TIME szerint az íze olyan, mint a póréhagyma és a fokhagyma ízvilága, egyszerre. A növény 10 éven át tartó nemesítés végeredménye. Az egész szár süthető, főzhető, vagy akár nyersen is fogyasztható. Kapni csak az Egysült Államokban lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!