szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb beltéri vertikális farmján, 95 százalékos vízmegtakarítás mellett naponta 3 tonna zöldséget tudnak betakarítani. Az Emirates most megvásárolta a Bustanicát, ahol egy ideje már fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Az Emirates vendéglátásra szakosodott leányvállalata 100 százalékos tulajdonosává vált a korábban a légitársaság és az amerikai Crop One közös tulajdonában lévő Bustanica farmnak. A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat –, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek.

A vállalat hangsúlyozza, hogy a gigantikus méretű vertikális farmon növénytermesztés során 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés esetében.

Emirates

Az Emirates Bustanica működését a csúcstechnológia – mint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia –, valamint egy agrárszakértőkből, agrármérnökökből, kertészekből és növénytudósokből álló csapat irányítja. A farmon egész évben folyik a gazdálkodás, naponta áltagosan 3 tonna zöldséget takarítanak be. A közlés szerint a farmon nem használnak sem növényvédő szereket, sem gyomirtókat.

A vertikális farm friss terményeit az Emirates és más légitársaságok már közel két éve kínálják a fedélzeten.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!