Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?
Tech

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

A pénz szül pénzt – tartja a mondás, és egy új kutatás szerint valóban igaz, hogy valójában az válik még gazdagabbá, aki már eredetleg is igen tehetős volt.

Infinit Tech

Drezda porig bombázása multimédiás feldolgozásban

Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhíd című regényéből nagyon sokan ismerhették meg a drezdai bombázást, amely gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a várost. A pusztítás mértéke, bár hagyományos fegyverekkel történt, elérte egy atombomba hatását.

Infinit Golden Blog

Sokkal több a fiatal blogoló, mint a webnaplózó felnőtt

A Pew Internet & American Life Project kutatóközpont amerikai tizenévesekről szóló jelentése arról számol be, hogy a fiatalok nem csak aktívan és interaktívan használják az internetet, de több mint a felük saját tartalmat is közzétett már online.

Infinit Tech

Felfutóban az internetes televíziózás

A szélessávú internetes kapcsolaton át közvetített televízióadások (IPTV - internet protocol TV) rohamléptekben terjednek majd az elkövetkezendő négy évben. Ezt állítja friss kutatására alapozva a Screen Digest.

hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

MTI Tech

Geológiai aktivitást mutat az Enceladus Szaturnusz-hold

Geológiai aktivitás zajlik a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a déli pólusa környékén - jelentették be kedden a kutatók az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén a gyűrűsbolygó körül 2004 júliusa óta keringő Cassini amerikai űrszonda felvételei alapján.

MTI Gazdaság

Újabb bírságok a Microsoftnak

A világ legnagyobb szoftvergyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt. A céget most Dél-Koreában bírságolták 32 millió dollárra.

MTI Tech

Gigawattos naperőművek épülnek Kaliforniában

Kaliforniában építik meg a világ két legnagyobb naperőművét – állapodott meg az illetékes állami bizottság (California Public Utilities Commission) és a Stirling Energy System vállalat.

hvg.hu Karrier

Magyar cég a Világgazdasági Fórum technológiai toplistáján

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kihirdette a 2006-os év 36 technológiai úttörő cégének névét. A budapesti Holografika Kft. az egyetlen kiválasztott a kelet-közép-európai régióból. A listán szereplő cégek meghívást kaptak a jövő januári davosi csúcsértekezletre is.

BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Gazdaság

Tiltakozó akció az Antenna Hungária tulajdonosánál

Az Antenna Hungária Rt.-t nemrégiben megvásárló svájci Swisscom távközlési vállalat dolgozói elutasítják a vállalat kilátásba helyezett privatizációját, és az ágazati szakszervezet készen áll arra, hogy népszavazást kezdeményezzen az ügyben.

MTI Itthon

A vásárlók testhőjével is fűt a CBA

Újfajta energiatakarékos rendszerrel szerelték fel a megnyitás előtt álló vecsési CBA áruházat, ahol a modellként szolgáló eljárással évi 5-8 millió forintnyi üzemeltetési költség spórolható meg.

MTI/hvg.hu Tech

A zenei gyakorlat hatékonyabbá teszi az agyműködést

A zenészek agya jobb hatásfokkal, gyorsabban dolgozza fel a hangjelenségeket, így a zenei képzés segíthet a nyelvi képességek fejlesztésében is, és hasznos lenne, ha az olvasással-számolással azonos súllyal szerepelne a kisiskolások tanrendjében.

MTI Tech

Kövér anya – kövér gyerek

A kövér nőknek nagy valószínűséggel a gyerekük is kövér lesz: a terhességük előtt már telt asszonyok gyerekeinek a fogamzás előtt karcsú asszonyok gyerekeihez képest háromszoros az esélyük arra, hogy hétéves korukban már túlsúllyal küszködjenek – állapították meg amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat során.

Tech

Az Intel újabb félvezető gyárat nyitott Izraelben

Az Intel Corporation bejelentette, hogy újabb chipgyárat létesít Izraelben, Kiryat Gat városában. A Fab 28 elnevezésű új üzemben 45 nanométeres csíkszélességgel és 300 milliméteres szilícium ostyák feldolgozásával készülnek majd a mikroprocesszorok, a tervek szerint 2008 második felétől. A beruházás értéke mintegy 3,5 milliárdra tehető.

hvg.hu Tech

A Homokhát informatikai fejlesztésekbe fogott

Kilenc falu összefogott a Dél-Alföldön, s úgy döntött, hogy uniós pénzekre pályázva igyekszik olyan korszerű közigazgatást kiépíteni, ami versenyképessé teszi. Különösen a kis- és közepes vállalkozások valamint az idegenforgalom fejlődésében remélnek előrelépést. A Homokháti Kistérség nyert a pályázaton, s a fejlesztések megkezdődtek.

MTI/hvg.hu Itthon

Kutatók követelnek több pénzt a kormánytól

Nyílt levélben szorgalmazza az alapkutatásokra 2006-ban fordítható költségvetési forrás egymilliárdos megemelését csaknem kétezer kutató. A levél Gyurcsány Ferencnek szól.

Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Ismét nemi erőszakkal gyanúsítják Gerard Depardieu-t

Ismét nemi erőszakkal gyanúsítják Gerard Depardieu-t

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Elutasította a rendőrség az Orbán Viktor elleni feljelentést

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki sűrű köd miatt

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

A címlapról ajánljuk