szerző:
- esel -
Tetszett a cikk?

Mivel fennáll a veszélye annak, hogy relatíve hamar napirendre térünk egy jórészt közpénzen felépített, Ceausescu-stílust idéző esztétikai nonszenszen, tegyünk fel (újra) néhány alapvető kérdést.

Mielőtt napirendre térnénk egy államilag keresztülerőszakolt, több szempontból megalázó gigaprojekt kritikátlan be- és elfogadása felett, lenne néhány kérdésem, és egyáltalán nem csak a Fidesz választóihoz.

Hogyan történhet meg az Magyarországon, 2014-ben, hogy

- a miniszterelnök stadiont álmodhat gyerekkora falujába, közvetlenül a saját háza mellé, és mások pénzén azt meg is építtetheti?

- a miniszterelnök ízlésének ez a makovecziánus, pszeudo-organikus esztétikai rémálom felel meg?

- ez a nettó ceausescui projekt lényegében kezdettől a normalitás része? Hogy úgy tűnik, szavunk sincs az egészről, holott a világ rajtunk röhög?

- hagyjuk azt, hogy a nyilvánosság és csatornái (kevés kivételtől eltekintve) hol hozsannázóan (Hír TV: végre itt a "futball-rendszerváltás"), hol tiszetelettudó komolysággal, hol neutrális tárgyszerűséggel számoljanak be a "Pancho" nevű stadionnal kapcsolatos fejleményekről?

- a miniszterelnök képes nem közpénznek tartani a 70%-ban tao-támogatásokból összeálló, tehát a költségvetésbe be nem folyó 4 milliárd forintot, ami teljesen nyilvánvalóan enyhe kormányzati nyomásra gyűlt össze, ehelyett közli: "Meg kéne érteni, hogy a pénzt a vállalkozók termelik meg, és a vállalkozók döntötték el, hogy hova adják. [...] Ez a vállalkozók pénze, ők használták föl, ezért nem közpénz"? És amúgy igen idegesen reagál, ha egy riporternek van bátorsága rákérdezni a projekt közpénzvonzatára?

- a kormányőrség védte, egy honvédségi zenekar pedig szórakoztatta az ezek szerint privát épület nézőit? Mi is bármikor kibérelhetjük a kormányőrséget, ha elkészül a balatoni villánk? Mi is elhívhatjuk az MH Pancho Fúvószenekart, vagy hogy hívják, a házibulinkra játszani?

- egy pitiáner csalás miatt lemondásra kényszerült exállamfő nyithatja meg az ezek szerint privát épületet? Aki ráadásul nem szégyell "egy álom megvalósulásáról" beszélni, sőt, azt állíthatja, hogy a sportpályával egy szentélyt avatnak?

- a szeged-csanádi megyés püspök és a dunamelléki református püspök is kész megáldani egy ilyen épületet? (Ők legalább nem beszéltek szentélyről.)

- Mága Zoltán mindenhol hegedül, ahová hívják?

Több kérdésem nincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!