Nem biztos, hogy rontja a közel-keleti béke esélyeit a Hamász gázai győzelme. Az Izrael felszámolására létrejött szervezet ellenzékben elég erős volt ahhoz, hogy megakadályozza az izraeli-palesztin megegyezést. Kicsi ugyan az esélye, mégis, talán, mint kormányzó párt, jobb belátásra jut, és békét köt az ellenséggel. Erre van precedens: ezt tette 1993-ban a Jasszer Arafat vezette PFSZ is.

A társadalomtudományok nagy problémája, hogy kutatási módszerei közül gyakorlatilag hiányoznak a tervezett kísérletek. Egész társadalmakat nehéz laboratóriumi körülmények közé zárva manipulálni és vizsgálni. (Voltak ugyan ilyesfajta próbálkozások a huszadik század során, ám ezeket nem tudósok és nem kutatási célból végezték). A társadalomtudósok kénytelenek a társadalmi jelenségeket megtörténtük után értelmezni: a felállított elméletek tesztelése meglehetősen nehézkes.

Így aztán az iszlamista Hamász minapi gázai győzelme valóságos csemege a kutatóknak. Közvetlenül is vizsgálható lesz például az elmúlt évtizedek egyik slágertémája: vajon összeegyeztethető-e az iszlám vallás a demokráciával- feltéve persze, hogy a Hamász hatalomra kerülése után is betartja a demokratikus játékszabályokat. De más teóriák is tesztelhetők lesznek. A „demokratikus béke” koncepciót a nemzetközi kapcsolatok tudósai Immanuel Kantig vezetik vissza. Az elképzelés szerint háborúk csak ott vannak, ahol diktatúrák vannak: demokráciák sohasem viselnek hadat egymás ellen. Ehhez képest a demokratikus úton hatalomra került Hamász egyik legfőbb politikai célja a szomszédos demokratikus Izrael állam felszámolása, ami a jelenlegi körülmények közt nehezen képzelhető el katonai erő alkalmazása nélkül.

A Hamász győzelmével megdőlt az a hiedelem, hogy George W. Bush Közel-Kelet demokratizálását célul kitűző programja csakis Amerikával szimpatizáló rezsimeket szülhet, a térségben akár terrorista szervezetek is hatalomra juthatnak szabadon leadott voksok segítségével. Az Izrael/Palesztina konfliktus megoldása látszólag elérhetetlen messzeségbe került.

De valóban csökkentek-e a béke esélyei a Hamász győzelmével? A megalakulása után évtizedekig Izrael megsemmisítéséért küzdő Palesztin Felszabadítási Szervezet 1993-ban, ha fogcsikorgatva is, de elismerte Izrael államot. 2002 tavaszán az – eredetileg szintén a zsidó állam létrehozásának megakadályozására alakult – Arab Liga tagjai felajánlották, hogy a megszállt területek kiürítéséért cserébe hajlandók békét kötni Izraellel. A „cionista entitás” – ahogy ők nevezik - felszámolásáért indított küzdelmet ma elsősorban Irán, illetve az általa támogatott libanoni Hezbollah, valamint a Hamász és az Iszlám Dzsihád vállalja fel. A rideg valóság: az iszlamista erők hozzájárulása nélkül kevés esély van tartós békére a Közel-Keleten.

Nehéz elképzelni, hogy az iszlamista erők elfogadják Izrael állam létét. A Hamász vezetői változatlan harciassággal nyilatkoznak céljaikról, másról mint tízéves fegyverszünetről, hudnáról, hallani sem akarnak. Erről is csak azért, mert a Korán értelmezése szerint - Mohamed hajdani cselekedetei nyomán - ennyi „pihenő” elfogadható a hitetlenek elleni harcban, főképp, ha a muszlim erők a győzelemhez még nem elég erősek. ám, ha a Hamászra nehezedő nemzetközi nyomás hatására a palesztinok döntő többsége ráébred, hogy Izrael felszámolására nincs, egy Kelet-Jeruzsálem fővárosú állam létrehozására viszont van esélyük, akkor talán ez a terrorszervezet is átlépheti saját árnyékát. Erre meg mindig több esély van, ha a Hamász kormányzati felelőséget visel, mint ha ellenzékben van.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből