Tetszett a cikk?

Drámai fordulatot vett a „Zuschlag-ügy”, az MSZP-s politikus letartóztatásával. Megkerestük Ocsovai Tamást a GYISM (Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium) egykori helyettes államtitkárát, akinek kiszivárgott vallomása a Zuschlag által kézben tartott ifjúsági egyesületek és alapítványok gyanús ügyeiről beindította a lavinát. Ő egyelőre nem akart nyilatkozni. Nyilatkozott viszont a hvg.hu-nak fideszes hivatali elődje, Szabó László, aki Deutsch Für Tamás minisztersége alatt töltötte be ugyanezt a posztot. Ocsovai vallomását - Szabó szerint - feltehetően egyeztette Szili Katalinnal. Szabó jelenleg informatikát tanít, és a Fidesz delegáltjaként elnökségi tag a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumában.

Szabó László.
hvg.hu: Hét alapítványt, nyolc egyesületet vizsgálnak, összesen 60-70 millió forint zavaros körülmények közötti elköltéséről van szó. E szervezeteket állítólag Zuschlag János tartotta kézben. A közpénz jelentős részéből az MSZP ifjúsági szervezetét, a Fiatal Baloldalt támogatta a sporttárca. A változó nevű, ifjúságért és sportért felelős minisztériumnak az MSZP 2002 után egy darabig nagy jelentőséget tulajdonított. Vajon miért?

Szabó László:. A polgári kormány alatt, 1999-ben létesült először önálló tárca az ifjúsági és sportügyek számára. A minisztérium, megváltozott névvel fennmaradt 2002 után is, az MSZP-SZDSZ-koalíció 2004-ig, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válásáig továbbműködtette. Az Orbán-kormány arra törekedett, hogy a gyengélkedő ifjúsági és sportszférát, annak közösségeit komoly forrásbevonás révén is talpra állítsa. 2002 után viszont a minisztérium tevékenysége jórészt arról szólt, hogy miképpen lehet a szocialista párthoz kötődő ifjúsági szervezeteket kistafírozni, feltőkésíteni. Számomra rémisztő, hogy politikai megrendelések erőszakolt végrehajtatása érdekében képesek voltak a teljes közigazgatási hieraarchiát, helyettes államtitkártól a pályázatkezelő előadókig rákényszeríteni arra, hogy áthágják a jogszabályokat. Elképesztő morális rombolást jelent ez a közigazgatás hierarchikus rendszerében.

A legnagyobb ifjúsági célú forrásokkal rendelkező Gyermek és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) élére a tárca szocialista politikai államtitkára került. A GYIA teljes összege ezekben az években mintegy 600 millió forint volt, amelynek hatvan százalékát központi, 30 százalékát regionális programokra fordították. 10 százalékát, mintegy 60-70 milliót egyéni elbírálás útján osztottak szét. Lényegében ebből az összegből tűnt el „kézen-közön”. Bár 2002 után már nem dolgoztam a minisztériumban, eljutottak hozzám olyan hírek, hogy számos megkérdőjelezhető ifjúsági projekt kapott, akár több tízmilliós támogatást is a költségvetésből. A szocialistáknak elemi érdekük volt, hogy a 2002-ig úgy ahogy egzisztáló, csak a normális pályázati eljárás során támogatáshoz jutó MSZP-s ifjúsági szervezetek közel kerüljenek a mézesbödönhöz.

hvg.hu: De tudomásunk szerint Jánosi Györgytől nem tudtak indokolatlan pénzt  kisajtolni.

SZ. L.: Jánosi György, Gyurcsány Ferenc, majd Göncz Kinga vezették a tárcát, ám a minisztérium ifjúsági helyettes államtitkársággá vékonyodott, majd 2006 májusában osztállyá fokozták le, és beolvadt az előbb Kiss Péter, majd Lampert Mónika vezetése alatt álló Szociális és Munkaügyi Miinisztériumba. Valóban, Jánosi György még viszonylag tartózkodóan viszonyult az új generáció nyomulásához. Tudomásom szerint volt olyan szocialista szervezet, amely pénzkérő levelére hónapokon át még csak választ sem kapott tőle.  Gyurcsány Ferenc viszont, aki a lehető leggyorsabban legitimálni akartra magát a politikai szférában, és a lehető legtöbb szövetségesre volt szüksége, felhúzta a sorompót. Nyilván ebben az is szerepet játszott, hogy belátta, a politikai bázis és az utánpótlás fenntartása az ifjúsági szervezeteikre hárul, és azoknak forrásokra van szükségük Kézenfekvő volt, hogy az MSZP-n belüli táborát fiatal szocialista politikusokkal erősítse meg: így nyerte meg magának Zuschlagot, Aratót, Újhelyit, Mesterházit, akik mind az „ifi-szoci” világból érkeztek, szervezeteket hoztak létre, és folyamatosan ott dongtak a miniszter előszobájában.

hvg.hu: Mi késztethette vajon Ocsovai Tamást, hogy kitálaljon az ügyészségen?

SZ. L.: Nehezen szánhatta rá magát, hogy szembeforduljon a jelenleg regnáló miniszterelnökkel és pártelnökkel, Gyurcsány Ferenccel, s ha közvetetten is, de bűncselekmények elkövetésével vádolja őt. Ehhez Ocsovainak – megítélésem szerint - politikai felhatalmazást kellett kapnia. Ismerni kell az ő hátterét: Pécsett volt az egyetemi hallgatói önkormányzat alelnöke, majd elnöke, mielőtt államtitkár lett, és kinevezték arra a posztra, amit előzőleg én töltöttem be. Az ő legfőbb politikai mentora, Szili Katalin, ma az egyik legbefolyásosabb szocialista politikus. Nehezen tudom elképzelni, hogy Ocsovai ne mondta volna el neki, hogy volt felettesei vele akarják elvitetni a balhét, és ne kérte volna ki a véleményét arról, hogy mit tegyen ebben a helyzetben. Az történhetett, hogy a kecskeméti ügyészek eljutottak Ocsovaihoz, aki azokért a költségvetési sorokért felelt, ahonnan a pénzkiutalások történtek. Vélhetően elment politikai pártfogóijához, és megkérdezte, mit válaszoljon az ügyészek kérdéseikre. Végül azt válaszolta, hogy a felettesei utasítására döntött úgy, ahogy döntött. Ez a minisztérium akkori viszonyainak ismeretében valószínűleg így is történt. Vagyis – én úgy vélem - Gyurcsány politikai vetélytársai nem keresték a konfliktust, hanem egyszerűen kihasználják az alkalmat.

hvg.hu: Sok a történetben a feltételezés. Ugyanakkor tény, hogy az ifjúsági és a sportterület napjainkban katasztrofális helyzetbe jutott.

SZ. L.: Mindenesetre az is tény, hogy Zuschlagot letartóztatták. Ennek politikai üzenete van. Ami a számokat illeti,  1999 és 2002 között az ifjúsági területért önálló minisztérium volt felelős, az ifjúsági költségvetés mintegy kétmilliárd forint volt. 2007-ben az ifjúsági terület költségvetése az egymilliárdot sem éri el (ha nem is ilyen mértékben, de drasztikusan csökkent a sportköltségvetés is), és folyamatosan bocsátottak el szakembereket. Számomra érthetetlen, hogy az MSZP miért fordult el ilyen látványosan a fiataloktól és a gyerekektől, ahelyett, hogy megpróbálta volna megőrizni a bázisát. Úgy látszik, az ifjúszoci világból kiemelkedő ifjúsági vezetők már birtokon belül érzik magukat, nem volt szükségük a trambulinra, ahonnan felemelkedtek.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/HavariaPress Itthon

Őrizetbe vették Zuschlagot

Őrizetbe vette a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János szocialista politikust.

MTI Itthon

Államtitkárokat is elérhet a Zuschlag-ügy

Minisztériumi dolgozók, államtitkárok is érintettek lehetnek abban a büntetőügyben, amely Zuschlag János és hat társa ellen folyik különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt - írja a Magyar Nemzet.

MTI Itthon

Zuschlag-ügy: további bűncselekmények?

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag János és társai elleni nyomozás alkalmával elrendelt házkutatások során kábítószergyanús anyagot talált az egyik gyanúsítottnál, és előkerült egy videokazetta is, amely alapján újabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel.

Csikász Brigitta Itthon

Szilvásy aláírása is szerepelt Zuschlagék pályázati támogatásain

Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is megfordulhat még Zuschlag-ügy kapcsán a Kecskeméti Városi Ügyészségen. Információink szerint ugyanis többek között ő is – még sportminisztériumi államtitkáraként – ellenjegyezte azokat a pályázati anyagokat, amelyek különböző alapítványok – köztük a Zuschlag Jánoshoz kötődőek – támogatásáról szóltak.