Petri Lukács Ádám
Petri Lukács Ádám
Tetszett a cikk?

Elemi érdek, hogy szövetségeseket keressünk a protonácik és az általuk terjesztett eszmék elleni harcban. A baloldali/lehet más parlamenti ellenzéknek meg kell értenie, miközben gyakorolniuk kell kontroll szerepüket, és a lehetőségek határáig meg kell akadályozniuk a kormány demokráciát sértő intézkedéseit, a Jobbikkal szemben kooperációra kell törekedniük a Fidesszel.

Bő húsz éve úgy véltem, a mi, 70-es években született generációnk a legszerencsésebb. Még átéltük a szocializmus különcségeit, elvarázsoltságát, számos „egzotikus” tapasztalatot szívtunk magunkba, ám szüleinkkel szemben bennünket nem értek hátrányok.  S remélhettük: pár év s olyan lesz a városunk kultúrája, sokszínűsége, mint Berliné (Párizsé, vagy éppen Amszterdamé). Olyanná lesz az országunk, ahol jó élni. Az elmúlt évek világossá tették: a távolságot nem kaptuk meg, mint üveggolyót.

A távolság vélhetően a következő években sem fog csökkeni. De némi csodálkozással olvasom azokat az írásokat, amelyek a két háború közötti éra és a most eljövő között húznak párhuzamot.

Az értelmes diskurzus szempontjából döntő lesz, hogy képesek leszünk-e a véleményünk szerint bornírt, maradi, illetve kifejezetten káros ötleteket (pl. a BTK alapos megszigorítása) nem összemosni a náci veszéllyel. Az ízlésünkkel, illetve a felfogásunkban a közérdekkel szembeni fenntartásainkat úgy megfogalmazni, hogy ne keverjük bele legmélyebb szorongásainkat.

Az elmúlt kampány számomra legfontosabb eseménysora a Fidesz következetes harca volt a szélsőjobboldallal szemben. Jó érzés volt hallani Kövér Lászlótól markáns, antifasiszta megnyilvánulást: a Jobbik kapcsán az őspatkány terjesztette kórról szólt.

Feledtetheti ez, hogy a mai kormányerők egykor nem kordont húztak a széljobb és maguk közé, inkább kordont bontottak, összenyitva a teret az Országgyűlés és a gyűlölettől hevült randalírozók között?  Feledtetheti az „idegenszerűzést”?  Feledtetheti ez a politika játékszereként használt csűrhét, amely a várost lángba borította?  Úgy vélem jelentős részben – igen.

Nem egyfajta megelőlegezett bizalomról van szó, hanem arról, hogy észre kell venni: a Jobbikot és az általa képviselt nézeteket a Fidesz ellenségesen kezeli.

2006 ősze nem csupán arról szólt, hogy a köztársaság rendőrsége először nem reagált, majd pedig jogsértő válaszokat adott az utcai attakokra, hanem, arról is, hogy Orbán hihetetlen nyomás alatt állt. A felhevült plebs bírta volna, ha miután szétkapták a köztévét, valóban sikerül megdönteni a demokratikus jogállamot és az exminiszterelnököt visszanyomhatják a hatalomba. A Fidesz első embere azonban következetesen ellenállt az antidemokratikus várakozásnak. Erre is emlékeztethetik magukat mindazok, akik most úgy vélik, Orbán hatalomra kerülése a demokrácia végét jelenti.

Döntő a Fidesz viszonya a szélsőjobb beszédhez és praktikusan mindegy, hogy az „egy a tábor egy a zászló” ötlet bedőléséért igyekeznek kiszorítani majd a politikai térből a rájuk is veszélyt jelentő rasszistákat, vagy belső meggyőződésből. Ámbár szerintem az antirasszista belső meggyőződés eddig is megvolt, csak olykor elvtelen módon álcázták. Kérdés, hogy a kormányzati pozíció ad e elég erőt ahhoz, hogy leállítsák a  sajtójukban időnként publikált, a két háború közötti rasszista nézetekre emlékeztető cikkeket. Remélem, igen.

Fontos azonban a nem Fidesz-hívő mainstream viszonya mindehhez, ugyanis viselkedésük és viszonyuk a Fideszhez e tekintetben éppúgy segítheti, mint ronthatja a kormányzó párt harcát a Jobbikkal szemben. Azokkal szemben, akik vallják, a „cigánybűnözés biológiai fegyver a cionizmus kezében. ”

Rossz politika lenne a Fideszt „rátolni” azokra, akiknek a hetilapja menórát photoshopol Szent Gellért kezébe, a „hiánypótló ” netoldal pedig örvendezik Daróczi Dávid halálakor, és a cigányságot felszólítja: „kövessék a példát”.

Az elmúlt években szinte normálissá vált, hogy a pesti általános- és középiskolákban a gyerekek cigányoznak, zsidóznak. Olyan előítéletekkel terhelődik a gondolkodásuk, amelyek nem csupán önmagukban ijesztőek, hanem garantáltan egyszerre kirekesztővé és provinciálissá formálja az efféle nézetekkel sújtott, egyébként minden műveltségtől mentes gyerekeket. Elég utalni a rendszerváltás után születettek neten folytatott rasszista elemektől hemzsegő diskurzusaira, a „Milyen hatmillió?” feliratú pólók népszerűségére, a cigányokat megbélyegző  „orkozás”terjedésére  .

A közpolitikai gondolkodásban e téren lehetne összefogni: megakadályozni a gyűlölet elhatalmasodását az iskolákban. A közoktatásban éppúgy, mint a nem formális oktatás keretei között, helyi civil szervezetek által kínált összejöveteleken, segíteni kell az attitűdváltást, nyitottá, kíváncsivá, a sokszínűségre fogékonnyá, toleránssá tenni a gyerekeket.  – ez lehet kormányerők és progresszív ellenzék egyik fontos közös célja.

Petri Lukács Ádám

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről

Különleges videó került elő Károly főhercegről és Zita hercegnőről

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

2020 legütősebb Huawei mobilja: kipróbáltuk a Mate 40 Prót

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet

Karácsony: A modern, demokratikus politika csakis feminista lehet