szerző:
Bruck András
Tetszett a cikk?

Még ellenzéki körökben is tartja magát a vélekedés, hogy Orbán Viktor alapjában véve jót akar.

„Orbánnak mindig az első ajánlata a legjobb, megtanulhatnák már az agyonvert ballibák” – pár éve olvastam ezt a kommentet, és a mai napig emlékszem rá. Nem sok ennél kompromittálóbb állítás létezhet egy parlamenti demokrácia miniszterelnökéről. A legutóbb most karácsony táján jutott eszembe, amikor a parlament másodszor is szavazott a plázák vasárnapi bezárásáról. A törvény ugyanis nem enyhébb lett, hanem tovább szigorodott. Hát, igen, a nevezetes első ajánlat.

Nem mellesleg, abban a bizonyos kommentelőben a Fidesz-kötődésű Nézőpont intézet egyik akkori munkatársát gyanították a többiek, és név szerint meg is nevezték az illetőt. Éppen az ő személye miatt volt a komment nem csak kétségbeejtő, de hasznos is: jó rálátást adott magára a rendszerre. Bár előfordul, hogy a kormány második ajánlata végül jobb az elsőnél, ennek a belső embernek, afféle tipikus, az abnormálisban örömét lelő Fidesz-figurának az „elszólása” egybevágott saját tapasztalataimmal: a bosszú, a szándékos károkozás az Orbán-rendszer bevett működési módja, és a miniszterelnök személyiségéből fakad. Na, igen, honnan is fakadhatna máshonnan?

Amúgy a retorzió nem mai keletű nála. A harminc alattiak talán nem is tudják, hogy 1998-ban ő állította le a 4-es metró és a Nemzeti Színház építését. Megtorlásként, amiért a budapestiek az év őszén nem a Fidesz emberét szavazták a főváros élére. Az építkezésstop büntető jellegű, esztelen pénzpazarlás volt, de sajnos nem szolgált örök figyelmeztetőül, pedig a fiatal, még csak 35 éves kormányfőnek ez a két romboló döntése pontos személyiségrajz, és az Orbán-féle jövő előrevetítése volt. Mert ő már akkor is az volt, aki ma. Aki bezáratja volt államtitkára egykori intézetét, mert az bírálja a Fidesz földpályázatait; aki személyesen akadályozza meg, hogy a rendszerkritikus alkotmányjogász fia főiskolai tanár lehessen; aki leállíttatja a paksi futballcsapat szponzori pénzét, mert a város tavaly októberben nem az ő kedve szerint szavazott. Nocsak, még a focinál is van fontosabb?

A megtorlás át meg átszövi a miniszterelnök politikai pályáját. Ellenzékben is ezt csinálta, ahol csak tudta, a küllők közé dugta az esernyőt, 2010 után pedig éppen csak sóval nem hintette fel Magyarországot, mint a rómaiak Karthágót. Idővel talán kiderül, mi ez a pusztító tűz benne, esetleg saját maga fogja elénk tárni. Carl Jung szerint az emberi pszichénél nem volt nagyobb veszedelem a huszadik században, és íme, nekünk, magyaroknak a huszonegyedikben sincs. A mi vezérünk úgy döntött, hogy csak élni van jogunk, jól élni nincs.

Jóllehet a miniszterelnök szinte valamennyi tette ellene szól, még ellenzéki körökben is tartja magát a vélekedés, hogy alapjában véve jót akar, talán csak nem érti ezt, nem érti azt, elment mellette a világ. Ugyan már, mit nem ért? Ha 1998-ban pazarló szocialista nagyberuházásnak nevezte az új Nemzeti Színház építését, és álságosan erre hivatkozva állította le, akkor ne tudná, hogy az ő százszor költségesebb programjai micsodák? Ne tudná, hogy amikor az oktatás és egészségügy javítása, a kor iparágainak megteremtése helyett stadionokra, Múzeumi Negyedre, a Vár átépítésére pazarolja, vagy tervezi pazarolni az ország szűkös erőforrásait, az maga a szocializmus? Valóban azt hinné, hogy fontosabbnak tartunk egy szép környezetben rúgott gólt, mint a családtagjaink, magunk vagy a barátaink egészségét? Vagy mindez egyszerűen csak rossz döntés volna, ártó szándék nélkül? Tényleg ne tudná, hogy a nemzet sorsa, jövője szempontjából létfontosságú prioritások felcserélésével milyen jóvátehetetlen károkat okoz?

Nem, nagyon is ért mindent, és nem akar jót.  Esze ágában sincs jót cselekedni. Végtére is alapfokon a kormányzás is olyan, mint bármi más: ha jó irányba indulsz el, egyszer odaérsz. Lehet jól csinálni és lehet kevésbé jól, de mindig rosszul csak szándékosan lehet. És akkor annak bosszú a neve. Cselekedeteihez Milton Sátánjának a szavai adják meg a kulcsot: Jobb uralkodni a pokolban, mint szolgálni a mennyben. Ha tényleg jót akarna, egész biztosan nem állnánk ilyen rosszul: nem nélkülözne milliónyi család, nem lenne tömeges a létbizonytalanság, Magyarországot nem közutálat övezné mindenhol. Ennyire azért nem nehéz dolog a kormányzás, világszerte tucatnyi miniszterelnök most is egész jól elboldogul vele.

Magyarország viszont az élet mérhető adatainak szinte mindegyikében – betegségek, nyelvtudás, fogyasztás, életkilátások, jövedelmi viszonyok, a gazdaság állapota – már utolsó vagy akörüli az EU-ban. Ennél azért fej vagy írás döntésekkel is előbbre tartanánk. Véletlen lenne az általános lecsúszás? Félresikerült jó szándék? Mert a közértben is véletlenül tévednek mindig a kárunkra, igaz? Ami meg nem mérhető, az látható, hallható: két mondat egy fideszes politikus szájából felér száz katasztrófa statisztikával: Kövér László maga az ötvenes évek, Deutsch az elmeosztály, a többi meg a színtiszta, véget nem érő lopás és hazugság. Ugyan mitől is menne jobban Magyarországnak?

A Századvég tenyérből etetett ölebein és az Orbán-média hazugsággyárán kívül már senki nem állítja, hogy rendben mennek a dolgok. Az intézményesült miniszterelnöki retorzió csak egyetlen komponens, de már nélkülözhetetlen a kerek egésszé összeállt gépezetben. Lex Philip Morris, ha Amerikával támad konfliktus, lex RTL, ha egy tévécsatornával, vasárnapi zárva tartás, két perc alatt összeütött elmebeteg útadó – és mindkettő valami jó dolog eltaposására indított újabb hadművelet kezdete. Milyen hely az ilyen? Teremhet-e itt így jólét, nyugalom, biztonság? Orbánnak bármit elhittek volna a hívei, még azt is, hogy a jó az jó, de ő inkább nekiállt bebizonyítani a rosszról, hogy jó. Úgyhogy nem tartozunk neki semmivel, ellenben ő nekünk mindennel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!