Tetszett a cikk?

Az iraki hadjárat "jól halad, de még messze nincs vége" - jelentette ki George Bush amerikai elnök szerdán az Irak térségében felvonult amerikai erők floridai főhadiszállásán. Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe.

Hat nappal a fő szárazföldi műveletek és öt nappal a fő légi műveletek megkezdése után a koalíciós erők Bagdad közelében járnak és a bukásra ítélt rezsim legelkeseredettebb erőivel állnak szemben - mondta az elnök, az iraki Köztársasági Gárda hadosztályaira utalva. Az elnök a fegyveres erők több száz tagja és hozzátartozóik előtt beszélve méltatta a katonák bátorságát a „kíméletlen ellenséggel” szemben. Hangsúlyozta, hogy az ellenség az iraki rezsim, nem pedig a nép. „Szaddám Huszein napról-napra veszti el uralmát Irak fölött, az iraki nép napról napra közelebb kerül a szabadsághoz” - mondta az amerikai elnök. George Bush szerint a háború e korai szakaszában a világ képet alkothatott a rezsim természetéről, az elkövetett háborús bűnökről: "civileknek álcázzák magukat, civileket használnak pajzsként, megadást színlelve támadják a szövetségeseket". Az elnök méltatta a hadműveletet támogató országokat, többet név szerint is említve kijelentette: "megtiszteltetés, hogy mellettünk állnak." Az elnök megemlítette, hogy "lengyel katonai erők biztosítottak egy tengeri olajfúrótornyot a Perzsa-öbölben, dán tengeralattjáró figyeli az iraki hírszerzést, cseh, szlovák, lengyel, román, bolgár és ukrán erők állnak készen arra, hogy azonnal regáljanak tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadásra bárhol a régióban".
Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe. A szárazföldi erők egyik legkorszerűbb egységeként számon tartott 4. hadosztály katonái az elkövetkező napokban bérelt utasszállító repülőgépeken utaznak a térségbe. Hadfelszerelésük várhatóan a jövő héten érkezik meg Kuvaitba azokon a hajókon, amelyek heteken át a török partok előtt vesztegeltek, s csak nemrég irányították át őket a Szuezi-csatornán át a Perzsa-öbölbe. A hadosztály az eredeti terv szerint török területen át vonult volna Irak ellen, megnyitva az északi frontot, de az ankarai parlament hosszas habozás után nem járult hozzá telepítésükhöz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!