Az iraki hadjárat "jól halad, de még messze nincs vége" - jelentette ki George Bush amerikai elnök szerdán az Irak térségében felvonult amerikai erők floridai főhadiszállásán. Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe.

Hat nappal a fő szárazföldi műveletek és öt nappal a fő légi műveletek megkezdése után a koalíciós erők Bagdad közelében járnak és a bukásra ítélt rezsim legelkeseredettebb erőivel állnak szemben - mondta az elnök, az iraki Köztársasági Gárda hadosztályaira utalva. Az elnök a fegyveres erők több száz tagja és hozzátartozóik előtt beszélve méltatta a katonák bátorságát a „kíméletlen ellenséggel” szemben. Hangsúlyozta, hogy az ellenség az iraki rezsim, nem pedig a nép. „Szaddám Huszein napról-napra veszti el uralmát Irak fölött, az iraki nép napról napra közelebb kerül a szabadsághoz” - mondta az amerikai elnök. George Bush szerint a háború e korai szakaszában a világ képet alkothatott a rezsim természetéről, az elkövetett háborús bűnökről: "civileknek álcázzák magukat, civileket használnak pajzsként, megadást színlelve támadják a szövetségeseket". Az elnök méltatta a hadműveletet támogató országokat, többet név szerint is említve kijelentette: "megtiszteltetés, hogy mellettünk állnak." Az elnök megemlítette, hogy "lengyel katonai erők biztosítottak egy tengeri olajfúrótornyot a Perzsa-öbölben, dán tengeralattjáró figyeli az iraki hírszerzést, cseh, szlovák, lengyel, román, bolgár és ukrán erők állnak készen arra, hogy azonnal regáljanak tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadásra bárhol a régióban".
Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe. A szárazföldi erők egyik legkorszerűbb egységeként számon tartott 4. hadosztály katonái az elkövetkező napokban bérelt utasszállító repülőgépeken utaznak a térségbe. Hadfelszerelésük várhatóan a jövő héten érkezik meg Kuvaitba azokon a hajókon, amelyek heteken át a török partok előtt vesztegeltek, s csak nemrég irányították át őket a Szuezi-csatornán át a Perzsa-öbölbe. A hadosztály az eredeti terv szerint török területen át vonult volna Irak ellen, megnyitva az északi frontot, de az ankarai parlament hosszas habozás után nem járult hozzá telepítésükhöz. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Dobó Kata Kölcsönlakásában mindenki a szexre hajt

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor