Tetszett a cikk?

A Reuters tudósítói legalább tizenöt összeégett holttestet láttak Bagdad egyik lakónegyedében, ahol az amerikai-brit légierő által végrehajtott szerdai támadásokban egy piacot ért találat. Az iraki Köztársasági Gárda körülbelül ötezer fős egysége indult el Bagdadból az ország középső részén fekvő Nedzsef felé az amerikai tengerészgyalogosok ellen. Amerikai katonai források szerint a keddi és a szerdai harcokban ezer iraki esett el Nedzsefnél; John Altman felderítő főnök szerint az amerikai erőknek nincsenek veszteségeik. Az iraki tájékoztatási miniszter szerint a szövetségesek előrenyomulása kedden átmenetileg elakadt, a korábban a szövetségesek által elfoglalttá nyilvánított Umm-Kaszr pedig - egy kikötői rakpart kivételével - továbbra is iraki kézen van.

Az iraki hatóságok szerint tizennégy ember halt meg és harminc megsebesült a Bagdad északi részén fekvő piacot ért bombatámadásban - adta hírül a BBC. A helyszínt Amerika-ellenes jelszavakat kiáltozó, dühödt tömeg vette körül. A brit légierő szóvivője közölte: vizsgálatot indítanak az ügyben, s amennyiben a piacon valóban a koalíciós erők támadása okozta a robbanást, "mélyen sajnálják a civil életekben esett kárt".
Szerdán ismét sugározni kezdett az iraki állami televízió, miután az amerikai-brit légierő hajnali, a főváros központjára is irányuló támadása alatt megszakadt az adása; a televízió Korán-idézetekkel ébresztette az iraki nézőket. A harci gépek közép-európai idő szerint szerda hajnalban három, majd reggel kilenc óra körül intéztek újabb légitámadást Bagdad ellen. Az iraki műholdas televíziónak, amely 24 órán át sugároz műsort külföldre, félórával a hajnali támadás kezdete előtt szakadt meg az adása. Szórványosan fel-felvillannak rajta képek, ami arra utal, hogy a technikusok megpróbálják helyreállítani az adást.
Az iraki köztársasági gárda mintegy ezer katonai járművel támogatott, amerikai hírszerzési források szerint összesen ötezer fős elitalakulata indult el Bagdadból olyan utakon, amelyek elkerülik az előrenyomuló amerikai szárazföldi egységeket, és egyenesen azokhoz az amerikai tengerészgyalogosokhoz vezetnek, akik az elmúlt napokban Násziríja körül harcoltak. A Szaddám Huszein iraki elnök leghűségesebb katonáiból álló gárda menetoszlopától nyugatra az amerikai 3. gyalogsági hadosztály 80 kilométerre közelítette meg Bagdadot, és várhatóan hamarosan újabb amerikai egységek fogják körbe az iraki fővárost. Úton Bagdad felé az amerikai egységek heves harcokat vívtak az irakiakkal Nedzsef közelében kedden és szerdán. Amerikai jelentések szerint szerda estig ezer iraki esett el a harcokban. Az amerikaiak két harckocsit vesztettek, de emberveszteségük nem volt.
Bászra utcái nyugodt képet mutatnak, és semmi jele erőszaknak vagy nyugtalanságnak - hangoztatta szerdán a katari al-Dzsazíra műholdas televízió tudósítója, aki szerint minden, amit hallani lehet, távoli robbanások hangja délen, ahol feltételezhetően tartós harc folyik. Korábban ellentmondásos hírek érkeztek a bászrai helyzetről; a kormányellenes felkelésről szóló híreket iraki síita ellenzékiek kedd este megerősítették. Az al-Dzsazíra ama kevés televíziók egyike, amelynek még saját tudósítója van az amerikai és brit szárazföldi csapatok ostromgyűrűjébe zárt városban. Szerdán heves harcok dúltak Bászra közvetlen közelében, iraki katonák és milicisták megpróbáltak elmenekülni a dél-iraki városból - jelentette a BBC tévéadó tudósítója brit katonai forrásokra hivatkozva. A brit "Sivatagi Patkányok" hadosztály felvette a harcot a kitörni próbáló ellenséggel. Bászra lakosságának túlnyomó részét síiták teszik ki, akik nem hívei a szunnita bagdadi rezsimnek. Közép-európai idő szerint a kedd esti órákban egy F-16-os harci gépről több, 500 kilogrammos műhold-vezérlésű bombát dobtak le Bászrára. A J-DAM típusú bombák katonai célpontokra irányultak - közölték brit források, hozzátéve, hogy a bombák bevetése a Bászra bevételéért folyó harcok kiszélesedését jelenti.
A hírügynökségek összesítése szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szerdáig összesen 48 katonát vesztett, míg iraki oldalon a katonaáldozatok száma nem ismert, a polgári halottak száma - bagdadi közlések szerint - meghaladja a 175-öt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!