Japán továbbra sem hajlandó letartóztatni és kiadni Perunak Alberto Fujimori volt perui elnököt, aki ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A volt államfőt emberrablásban és tömegmészárlásban való feltételezett szerepvállalása miatt akarják bíróság elé állítani Peruban.

A japán külügyminisztérium közölte csütörtökön, hogy a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrség nem kényszerítheti a japán rendőrséget Fujimori letartóztatására, ugyanis a japán alkotmány értelmében senkit nem tartóztathatnak le japán bírósági döntés nélkül, még tetten érés esetében sem. A külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó tisztviselője a Reutersnak elmondta: Japán nem kapott kiadatási kérelmet Perutól, így korai lenne azon spekulálni, hogy a tokiói kormány eleget tenne-e a kérésnek. Fukuda Jaszuo japán kormányszóvivő csütörtökön ugyancsak kijelentette, hogy a japán törvények nem teszik lehetővé a nemzetközi elfogatóparancs teljesítését.
Az Interpolt a perui hatóságok kérték fel a körözés kiadására. A japán származású exelnök 2000 novemberében szülei hazájába szökött, s időközben megkapta a japán állampolgárságot is. A perui igazságszolgáltatás azzal vádolja Fujimorit, aki 1990 és 2000 között töltötte be a latin-amerikai ország legfőbb közjogi méltóságának tisztét, hogy 1991-92-ben, a terrorizmusellenes hadjárat csúcspontján az ő tudtával és belegyezésével indítottak hajtóvadászatot a Fényes Ösvény elnevezésű maoista szervezet tagjai ellen. A kormányellenes lázadókat egy félkatonai szervezet tagjai elrabolták, majd két tömegmészárlás során végeztek velük. A törvénytelen akcióknak összesen 25 ember esett áldozatul. Fujimori tagadja, hogy tudott volna a készülő megtorlásról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy