Tetszett a cikk?

Japán továbbra sem hajlandó letartóztatni és kiadni Perunak Alberto Fujimori volt perui elnököt, aki ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A volt államfőt emberrablásban és tömegmészárlásban való feltételezett szerepvállalása miatt akarják bíróság elé állítani Peruban.

A japán külügyminisztérium közölte csütörtökön, hogy a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrség nem kényszerítheti a japán rendőrséget Fujimori letartóztatására, ugyanis a japán alkotmány értelmében senkit nem tartóztathatnak le japán bírósági döntés nélkül, még tetten érés esetében sem. A külügyminisztérium névtelenül nyilatkozó tisztviselője a Reutersnak elmondta: Japán nem kapott kiadatási kérelmet Perutól, így korai lenne azon spekulálni, hogy a tokiói kormány eleget tenne-e a kérésnek. Fukuda Jaszuo japán kormányszóvivő csütörtökön ugyancsak kijelentette, hogy a japán törvények nem teszik lehetővé a nemzetközi elfogatóparancs teljesítését.
Az Interpolt a perui hatóságok kérték fel a körözés kiadására. A japán származású exelnök 2000 novemberében szülei hazájába szökött, s időközben megkapta a japán állampolgárságot is. A perui igazságszolgáltatás azzal vádolja Fujimorit, aki 1990 és 2000 között töltötte be a latin-amerikai ország legfőbb közjogi méltóságának tisztét, hogy 1991-92-ben, a terrorizmusellenes hadjárat csúcspontján az ő tudtával és belegyezésével indítottak hajtóvadászatot a Fényes Ösvény elnevezésű maoista szervezet tagjai ellen. A kormányellenes lázadókat egy félkatonai szervezet tagjai elrabolták, majd két tömegmészárlás során végeztek velük. A törvénytelen akcióknak összesen 25 ember esett áldozatul. Fujimori tagadja, hogy tudott volna a készülő megtorlásról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!