Bagdadra vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban több hullámban mértek légicsapást a szövetséges erők. Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes szerint Irakban további öngyilkos merényletek várhatók, mivel a megtámadott népnek joga van minden eszközzel megvédenie magát.

Bagdadra vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban több hullámban mértek légicsapást a szövetséges erők. Előbb az iraki főváros nyugati kijáratára zúdult heves bombazápor láng- és porfelhőt lövellve az égbolt felé. A hatalmas erejű robbanások közép-európai idő szerint 22 óra 40 perc körül kezdődtek. Az iraki légvédelmi ütegek szapora tüze előzte meg a robbanások dörejét. A légitámadás második hullámában rakétatalálat érte az iraki elnöki palota épületegyüttesét. A Tigris folyó partján több hektáros területet elfoglaló palotaegyüttesbe csapódott be egy rakéta - állapította meg az AFP francia hírügynökség bagdadi tudósítója. Nagy erejű robbanás rázta meg a tájékoztatási minisztérium közvetlen környékét is. Hatalmas lángnyelvek magasodtak a minisztérium melletti bevásárlóközpont mögül. Végül hajnalban bombatalálat érte Szaddám Huszein iraki elnök kisebbik fiának, Kuszajnak a palotáját is.
A többszöri hétvégi cáfolatok ellenére a brit The Times hétfői száma megismétli azt az értesülést, miszerint Bagdad ostromát a szövetségesek több héttel elhalasztották, mert be akarják várni az úton lévő amerikai erősítést. A napilap szerint a Bagdad alatt álló alakulatoknak megmondták, hogy legalább két hétig nem várható az előrenyomulás az iraki főváros felé. A lap értesülése szerint a Bagdad alatt álló amerikai alakulatok elkezdték a futóárkok mélyítését, körleteik környékének elaknásítását és a járművek álcázását.
Meghalt vasárnap egy brit katona a dél-iraki harcokban. A királyi tengerészgyalogság tagja a dél-iraki Fáó-félszigeten egy épülő pontonhídnál járőrözött, amikor naszádját iraki gránátvető- és géppuskatűz érte. A támadás után a brit hadsereg Lynx helikopterei három iraki motorcsónakot semmisítettek meg a környéken.
A londoni The Times szerint "baráti tűzben" brit katonák sebesültek, miután egy amerikai vadászrepülőgép - amelynek pilótáját az egyik túlélő "az emberi életet semmibe vevő cowboynak" nevezte - tüzet nyitott hadoszlopukra. Az incidensben egy brit katona meghalt és öten megsebesültek. Az egyik sebesült elmondása szerint a brit hadoszlop fehér zászlót lengető iraki civilek csoportjához közeledett, amikor az amerikai vadászrepülő kétszer elhúzott az öt Scimitar könnyű felderítő páncélos felett és kevesebb mint 500 méterre volt, amikor a pilóta tüzet nyitott rájuk.
Az Észak-Irakban tevékenykedő amerikai különleges egységek nem találtak vegyi fegyverre utaló nyomokat azon a helyen, amelyet Colin Powell amerikai külügyminiszter az Anszár al-Iszlám muzulmán csoport műveleti központjaként jelölt meg. Az Egyesült Államokban az Anszár al-Iszlám csoportot az Oszama bin Laden irányítása alatt álló al-Kaida terrorszervezet és az iraki kormány közötti összekötőnek tekintik. Ennek a csoportnak a támaszpontjáról beszélt Powell február 5-én az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mint vegyi fegyvereket előállító üzemről, vádjait fényképpel illusztrálva.
Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes szerint Irakban további öngyilkos merényletek várhatók, mivel a megtámadott népnek joga van minden eszközzel megvédenie magát. A kormányfő-helyettes úgy vélte, hogy a háború menete jól alakul Irak szempontjából. Az amerikaiak és a britek hazugságokra és téves számításokra alapozták a háborút és most meglepődnek azon, hogy a nép bátran ellenáll. Aziz szerint Irak számára az lesz a nagy győzelem, ha sikerül akkora veszteséget okozni a betolakodóknak, hogy rákényszerüljenek a háború befejezésére, és ki kelljen vonulniuk az országból. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak