Tetszett a cikk?

Észak-Korea lőgyakorlatot hajtott végre hadihajók ellen bevethető, rövid hatótávolságú rakétával. A keddi lőgyakorlat nem az első kísérlet azóta, hogy a volt kommunista ország tavaly ősszel felújította nukleáris programjait.

Az észak-koreai rakétafejlesztéseket hetek óta kémműholdakkal figyelő japán védelmi tárca megállapította, hogy nem ballisztikus rakétával lőttek az északiak. Phenjan legutóbb március 10-én, illetve február 24-én hajtott végre hasonló kísérletet.
Észak-Korea tavaly felújította nukleáris programja komoly nyugtalanságot keltett Dél-Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban is, de a jelenlegi rakétaindításoknak Washington nem tulajdonít túlzott jelentőséget, mivel ez a fegyver kis hatótávolságú. Az amerikai szakértők elsősorban attól tartanak, hogy Észak-Korea tesztelheti fejlesztés alatt álló, nagy hatótávolságú Taepodong-2 rakétáját is. Ha sor kerül a telepítésére, akkor egy kisebb töltettel elérheti az Egyesült Államok nyugati felét is.
A jelenlegi rakétakísérlet, amelyre minden jel szerint kiképzési gyakorlat keretében került sor, nem sérti a Phenjan által a ballisztikus rakétaindításokra önként vállalt moratóriumot. A rakétaexport egyébként fontos bevételi forrása az elszegényedett Észak-Koreának.
Észak-Korea nem hajlandó engedményeket tenni sem a nukleáris leszerelés, sem pedig a fegyverzet-ellenőrzés kérdésében, mert attól tart: úgy járhat, mint Irak, amely "megfizetett tévedéséért" - írta hétvégén a Rodong Szinmun, a Koreai Munkapárt napilapja. Az Egyesült Államok a válság többoldalú tárgyalásokon való rendezését kívánja, míg Észak-Korea a kétoldalú tárgyalásokhoz ragaszkodik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!