Kedd este Belgrádban letartóztatták a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt "zimonyi klán" két további tagját. A gyilkosságért elsősorban felelősnek tekintett klán három vezetőjéből kettő korábban a lefogásukra érkezett rendőrökkel vívott tűzharcban meghalt, a harmadik - Milorad Lukovics, alvilági nevén Legija - még szökésben van.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint egy letartóztatott kábítószer-kereskedő csoport tagjai között fogták el Gyorgye és Dusan Ksrmanovicsot. Az akciót a belgrádi rendőrség a belügyminisztérium egységeivel közösen hajtotta végre.
Zoran Gyingyics szerb kormányfőt március 12-én gyilkolta meg egy orvlövész a belgrádi kormány épületénél. A gyilkosság óta végrehajtott nagyszabású rendőri intézkedések során közel 2000, a szervezett bűnözésben, vagy magában a gyilkosságban való bűnrészességgel alaposan gyanúsítható személyt vettek őrizetbe. A gyilkosság elkövetésével a nemrégiben elfogott Zvezdan Jovanovicsot, alvilági nevén "Zvekit" gyanúsítják; Jovanovics a belügyminisztérium különleges alakulatának (JSO), az úgynevezett vörössapkás osztagnak a parancsnokhelyettese volt.
Belgrádi kormánykörök gyanúja szerint a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán pénzelte Vojislav Seselj radikális pártvezért, aki állítólag a "hazafias erők" támogatásával államcsínyre készült. Noha eddig egyetlen hivatalos közleményben sem szerepelt, hogy Seselj rajta volt a klán "bérlistáján", két kormánypolitikus is úgy nyilatkozott, hogy a csetnik vajdát a zimonyiak pénzelték. Nebojsa Csovics miniszterelnök-helyettes a Politika televíziónak nyilatkozva azt mondta, a zimonyi klán alapítója, Dusan Szpaszojevics Siptar pénzelte Seseljt, de azt már nem tudja, hogy a Szerb Radikális Párt (SRS) is kapott-e támogatást. Csovics szerint "hamarosan kiderül, hogy mi zajlott le a búcsúvacsorán, Seselj házában". Dragan Veselinov mezőgazdasági miniszter szerint azonban "fölöttébb világos", hogy az SRS-t is a klán pénzelte.
A Vecernje Novosti című belgrádi lap kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva egy állítólagos államcsínykísérletről számol be. Eszerint február 23-án, a radikálisok gyűlésén - két nappal a Gyingyics elleni első, országúti merényletkísérlet után, s egy nappal azelőtt, hogy Seselj Hágába távozott - súlyos incidens robbant volna ki, amire reagálniuk kellett volna a rendőri elitkommandósoknak, a vörössapkásoknak. Ez még jobban megrengette volna az országot, s olyan helyzet alakult volna ki, hogy "a hazafias erőknek át kell venniük a hatalmat, hogy rendet teremtsenek az országban". Jelzés értékű - írja a lap -, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő felesége, Mira Markovics is február 23-án hagyta el az országot.
Az alvilági csoportok ellen harmadik hete tartó hajtóvadászat - melynek fedőneve "Kard" - során a hatósági jelentésekben és a kormánypolitikusok nyilatkozataiban egyre többször szerepel a "hazafias erők" kifejezés, ami alatt a milosevicsi rendszerben kiépített állami-alvilági bűnkonglomerátum értendő. A belügyminisztérium a hazafias erők közé sorolta a háborús bűnösöket és háborús nyerészkedőket, pártfogóikat, illetve a politikai bűnözés felbujtóit, akik a milosevicsi rezsim pártjaiból valók. A tárca szerint az álhazafiak bűnbandákkal, elsősorban a zimonyi klánnal együttműködve, a Milosevics-Markovics házaspár nevében, a Jugoszláv Egyesült Baloldalt, a szerbiai szocialistákat és a radikálisokat kiszolgálva gyilkolták a politikai ellenlábasokat és másként gondolkodókat, üldözték híveiket. Szerbiában egyre több szó esik arról, hogy az alvilággal való állítólagos kapcsolatuk miatt be kell-e tiltani az említett pártokat. Kormánypolitikusok eddig egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy elsősorban személyes felelősséget kell megállapítani, de amennyiben kiderül, hogy e pártok testületileg tartottak fenn kapcsolatot az alvilággal, akkor az alkotmánybíróságnak kell döntenie betiltásukról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra