Tetszett a cikk?

Nyolc év kormányzás után a szakadár Québeci Párt elvesztette többségét a francia nyelvű kanadai tartomány törvényhozásában, miután az előzetes eredmények szerint a választópolgárok hétfőn a Québeci Liberális Pártra adtak le több szavazatot.

A Jean Charest ügyvéd vezette liberálisok a még részleges eredményeken alapuló előrejelzések szerint a szavazatok 45 százalékának megszerzésével többségbe kerülnek a tartományi törvényhozásában - a 125 mandátumból közel 70-et szerezve meg - , s kormányalakításukkal meghiúsítják a szakadárok reményeit egy újabb népszavazás kitűzésére Québec függetlenné válásáról. A nyolc évvel ezelőtt tartott referendumon az elszakadásra nemet mondtak a választópolgárok, igaz, elenyésző, alig egy százalékpontnyi szavazatkülönbséggel.
A 44 éves Charest kilencévi ellenzéki politizálás után alakíthat majd tartományi kormányt, a 66 éves Bernard Landryt váltva fel e poszton. A Kanada területének negyedét kitevő, 7,4 milliós lakosú tartomány mintegy 5,5 millió választópolgárának voksaiért évek óta a liberálisok és szakadárok versengenek. A jelenleg kormányzó Québeci Párt a tartomány szuverenitását, önálló állammá alakulását szeretné elérni, míg fő ellenfele, a jobbközép Québeci Liberális Párt a több mint 130 éve fennálló kanadai föderáción belül kívánja tartani Észak-Amerika legnagyobb francia nyelvű "szigetét", amelynek mintegy 800 ezer angol anyanyelvű lakosa is van. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!