Tetszett a cikk?

Tizennyolc év börtönbüntetésre ítélte egy amszterdami bíróság kedden Pim Fortuyn holland jobboldali populista politikus gyilkosát.

A 33 éves Volkert Van der Graaf állatvédő aktivista a per során beismerte, hogy néhány nappal a tavaly májusi választások előtt lelőtte Fortuynt. A vádlottat a gyilkosság mellett fegyverrel való fenyegetésben és illegális fegyvertartásban is bűnösnek találta a bíróság. Az ügyész életfogytiglani börtönt kért a vádlottra, úgy vélve, hogy példás büntetést kell kiróni azokra a bűncselekményekre, amelyek magát a demokráciát veszélyeztetik. Az ítélkező bíró viszont elvetette azt az érvelést, hogy e bűncselekmény veszélyeztetné a demokrácia működését Hollandiában.
Pim Fortuynt tavaly május 6-án - tíz nappal a törvényhozási választások előtt - ölték meg öt lövéssel, amint távozott az Amszterdamhoz közeli Hilversum egy rádióstúdiójából. A tettest, Van der Graafot percekkel később elfogták. A per során elmondta, hogy tettével a társadalom leginkább sebezhető csoportjait, köztük a muzulmán bevándoroltakat és a menedékkérőket akarta védelmezni. Pim Fortuyn ugyanis ismert volt a bevándorlókat illető heves bírálatairól, az iszlámot pedig "retrográd kultúrának" minősítette. Addig alig ismert, csupán néhány hónapos pártja a gyilkosság után a második legtöbb szavazatot szerezte meg a tavaly májusi választásokon - emlékeztet a Reuters. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!