Két-háromszáz civil áldozata és mintegy ezer sebesültje van a libériai fővárosban, Monroviában a kormányerők és a lázadók között második napja dúló harcoknak. Eközben Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete szerdán a libériai elnök elleni külföldi beavatkozás lehetőségét vetette fel.

A Libéria fővárosában, Monroviában kialakult helyzet kaotikus: a katonák magángépkocsikat kérnek arra, hogy az utcán heverő halottakat napközben összeszedjék, ugyanakkor a halottasházak dolgozói közölték, hogy már nincs helyük a tetemek elhelyezésére. Mindemellett csütörtökön viszonylagos nyugalomról számoltak be Monroviából, amelynek külvárosában két napja folyamatos harcok dúlnak. A kormányerők bejelentése szerint sikerült visszaszorítaniuk a lázadó csapatokat a város kikötőjéből, amely kerületet a városközpont "előszobájának" tartanak, s ezért stratégiai fontosságú hely. A fegyverek elhallgatása csütörtökön több lakost felbátorított arra, hogy előmerészkedjen rejtekhelyéről.
Szerdán tüzérségi lövedékek csapódtak be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségi épületegyüttesébe is, s az ott meghúzódó libériaiak közül kilenc életét vesztette. Az amerikai nagykövetség az események dacára továbbra is nyitva marad, az ENSZ azonban a szomszédos Sierra Leonéban helikoptereket tart készenlétben a Libériában maradt ENSZ-munkatársak esetleges kimentésére. Jeremy Greenstock, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete szerdán New Yorkban a libériai elnök elleni külföldi katonai beavatkozás lehetőségét vetette fel, amelynek végrehajtója az amerikai hadsereg lehetne.
A libériai kormány és a két lázadó szervezet június 17-én tűzszüneti megállapodást kötött annak reményében, hogy a polgárháborús helyzetnek véget vetnek. A megállapodás értelmében az elnöknek harminc napon belül távoznia kell hivatalából. Taylor azonban pénteken visszatáncolt az egyezménytől, ragaszkodva ahhoz, hogy kitölthesse januárig tartó mandátumát. Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) nevű ellenzéki szervezet egységei ezért az elnök megbuktatására katonai támadást indítottak. A lázadók alakulatai ellenőrzésük alatt tartják az ország közel kétharmadát.
Charles Taylor a legerősebb libériai hadúrként 1989-ben katonai lázadással jutott hatalomra. Az azt követő hét évben kegyetlen polgárháború dúlt, amelyben több mint 200 ezer ember vesztette életét. Néhány évi béke után, 2000-ben ismét fellángoltak a harcok a kormánycsapatok és a lázadók között. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán - videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán - videó

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról