Tetszett a cikk?

Megszüntette a büntetőeljárást egy cseh bíróság Pavel Minarík volt csehszlovák kommunista titkosügynökkel szemben, aki a hetvenes évek elején robbantásos merényletet tervezett az akkor Münchenben működő Szabad Európa Rádió (SZER) ellen. A döntést az államügyészség már csak a legfelsőbb bíróságon támadhatja meg.

A brünni kerületi bíróság zárt ülésen meghozott döntését azzal indokolta, hogy Minaríknak nem volt szándékában a tervezett merénylettel emberéleteket kioltani. "A rendelkezésünkre álló iratokból kiderült, hogy Minarík egyik levelében javasolta, hogy az esetleges merénylet előtt telefonon figyelmeztetni kellene a SZER-t, hogy az épületet időben kiüríthessék, s emberéletekben ne essen kár" - nyilatkozta a Mladá Fronta Dnes című lapnak Zuzana Kratochvílová, a bíróság elnöke. Tekintettel ezekre a tényekre, Minarík tevékenysége nem büntetendő - véli a bíróság.
Pavel Minarík 1969 és 1976 között dolgozott a Münchenből a kelet-európai szocialista országokba sugárzó amerikai rádiónál, mint a csehszlovák titkosszolgálat ügynöke. Elsősorban a csehszlovák szerkesztőséget figyelte, s a később nyilvánosságra került dokumentumok szerint egy robbantásos merénylet tervét is felvetette felettesei számára abban az időben. A szocialista Csehszlovákiába való visszatérése után 1976-ban munkájáról nyilvánosan is beszámolt A SZER csehszlovák részlegénél később, 1981-ben valóban történt egy robbanás, de akkor Minarík már a volt Szovjetunióban, Ukrajna fővárosában, Kijevben volt egyetemi hallgató, így az nem írható a számlájára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette