A CNN értesülése szerint az amerikai erők Irakban elfogták Ali Haszan al-Madzsíd tábornokot, ismertebb nevén Vegyi Alit, aki a kurdok ezreinek életét kioltó 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott főszerepéért kapta gúnynevét. Eközben újabb holttesteket emeltek ki a bagdadi ENSZ-központ romjai alól.

A csütörtökön elfogott Ali Haszan al-Madzsíd tábornok az 5. helyet foglalja el a leginkább keresett iraki vezetők amerikai listáján. Elfogásának körülményeiről és pontos helyszínéről részletek nem ismertek. A Pentagon közlése szerint a volt iraki tábornok jelenleg Irakban, amerikai fogságban van.
Vegyi Aliról az Irak elleni hadműveletek idején elterjedt, hogy életét vesztette a rezidenciájára mért légicsapás során. Az újságíróknak egy videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítették azt az épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Vegyi Ali tartózkodott. Június elején azonban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt közölte, hogy a legfrissebb értesülések - nevezetesen néhány iraki hadifogoly vallomásai - alapján arra lehet következtetni, hogy al-Madzsíd mégsem halt meg.
Ali Haszan al-Madzsíd a Huszein klán egyik legkegyetlenebb tagja volt. Az 1968-as iraki forradalom előtt az iraki hadsereg altisztje, egyszerű motorkerékpáros küldönc volt. Szaddám Huszein hatalomra kerülése után gyorsan emelkedett a ranglétrán, és 1988-ban ő volt az eszmei atyja, és végrehajtója a Halabdzsa észak-iraki város elleni vegyifegyver-támadásnak, amely óvatos becslések szerint 5 ezer ember halálát okozta. A tábornok 1990-ben, Kuvait hét hónapig tartó iraki megszállása idején Kuvait kormányzója volt. 1991 és 1995 között, az első öbölháborút követően hadügyminiszter volt.
Az Egyesült Államokban jelentős fejleményként értékelik, hogy az amerikai erők Irakban elfogták Vegyi Alit. Washington szerint a tábornok kézre kerítése - akárcsak néhány nappal ezelőtt Taha Jaszín Ramadán volt alelnök elfogása - "nagy fogás", mivel a tábornok a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein legbelsőbb köréhez tartozott.
Közben három újabb holttestet emeltek ki a mentőalakulatok a bagdadi ENSZ-központnak otthont adó Canal Hotel romjai alól, s ezzel a korábbi 20-ról 23-ra emelkedett a kedden végrehajtott terrorakció halálos áldozatainak száma - közölte csütörtökön Szalim Leone, a bagdadi ENSZ-képviselet szóvivője. Leone hozzátette, hogy legalább egy ENSZ-alkalmazott hollétéről továbbra sincs értesülésük.
Kórházi forrásokra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség már korábban is 23 áldozatról beszélt, hivatalosan azonban csak most erősítették meg ezt az adatot. Leone szerint a merényletben megsebesülteket folyamatosan szállítják át Bagdadból Jordániába, de a többi ENSZ-alkalmazott közül is bárki elhagyhatja az iraki fővárost, aki úgy érzi, hogy menni szeretne.
Az iraki belügyminisztérium egy magas rangú illetékese csütörtökön bejelentette, a vizsgálatok megerősítették, hogy valóban öngyilkos merénylet volt az ENSZ-misszió épülete ellen terrortámadás. A detonációt egy nagymennyiségű robbanóanyaggal megrakott teherautó okozta, amelynek sofőrje minden valószínűséggel életét vesztette a robbanás következtében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

23-an fagytak halálra eddig ezen a télen

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka