Tetszett a cikk?

A CNN értesülése szerint az amerikai erők Irakban elfogták Ali Haszan al-Madzsíd tábornokot, ismertebb nevén Vegyi Alit, aki a kurdok ezreinek életét kioltó 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott főszerepéért kapta gúnynevét. Eközben újabb holttesteket emeltek ki a bagdadi ENSZ-központ romjai alól.

A csütörtökön elfogott Ali Haszan al-Madzsíd tábornok az 5. helyet foglalja el a leginkább keresett iraki vezetők amerikai listáján. Elfogásának körülményeiről és pontos helyszínéről részletek nem ismertek. A Pentagon közlése szerint a volt iraki tábornok jelenleg Irakban, amerikai fogságban van.
Vegyi Aliról az Irak elleni hadműveletek idején elterjedt, hogy életét vesztette a rezidenciájára mért légicsapás során. Az újságíróknak egy videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítették azt az épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Vegyi Ali tartózkodott. Június elején azonban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt közölte, hogy a legfrissebb értesülések - nevezetesen néhány iraki hadifogoly vallomásai - alapján arra lehet következtetni, hogy al-Madzsíd mégsem halt meg.
Ali Haszan al-Madzsíd a Huszein klán egyik legkegyetlenebb tagja volt. Az 1968-as iraki forradalom előtt az iraki hadsereg altisztje, egyszerű motorkerékpáros küldönc volt. Szaddám Huszein hatalomra kerülése után gyorsan emelkedett a ranglétrán, és 1988-ban ő volt az eszmei atyja, és végrehajtója a Halabdzsa észak-iraki város elleni vegyifegyver-támadásnak, amely óvatos becslések szerint 5 ezer ember halálát okozta. A tábornok 1990-ben, Kuvait hét hónapig tartó iraki megszállása idején Kuvait kormányzója volt. 1991 és 1995 között, az első öbölháborút követően hadügyminiszter volt.
Az Egyesült Államokban jelentős fejleményként értékelik, hogy az amerikai erők Irakban elfogták Vegyi Alit. Washington szerint a tábornok kézre kerítése - akárcsak néhány nappal ezelőtt Taha Jaszín Ramadán volt alelnök elfogása - "nagy fogás", mivel a tábornok a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein legbelsőbb köréhez tartozott.
Közben három újabb holttestet emeltek ki a mentőalakulatok a bagdadi ENSZ-központnak otthont adó Canal Hotel romjai alól, s ezzel a korábbi 20-ról 23-ra emelkedett a kedden végrehajtott terrorakció halálos áldozatainak száma - közölte csütörtökön Szalim Leone, a bagdadi ENSZ-képviselet szóvivője. Leone hozzátette, hogy legalább egy ENSZ-alkalmazott hollétéről továbbra sincs értesülésük.
Kórházi forrásokra hivatkozva az AP amerikai hírügynökség már korábban is 23 áldozatról beszélt, hivatalosan azonban csak most erősítették meg ezt az adatot. Leone szerint a merényletben megsebesülteket folyamatosan szállítják át Bagdadból Jordániába, de a többi ENSZ-alkalmazott közül is bárki elhagyhatja az iraki fővárost, aki úgy érzi, hogy menni szeretne.
Az iraki belügyminisztérium egy magas rangú illetékese csütörtökön bejelentette, a vizsgálatok megerősítették, hogy valóban öngyilkos merénylet volt az ENSZ-misszió épülete ellen terrortámadás. A detonációt egy nagymennyiségű robbanóanyaggal megrakott teherautó okozta, amelynek sofőrje minden valószínűséggel életét vesztette a robbanás következtében. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Brutális erő lapulhat a Xiaomi új telefonjában, ez lehet a legerősebb androidos mobil

Brutális erő lapulhat a Xiaomi új telefonjában, ez lehet a legerősebb androidos mobil

"Undorító" - heves tiltakozást váltott ki, hogy Polanski nyerte a francia Oscart

"Undorító" - heves tiltakozást váltott ki, hogy Polanski nyerte a francia Oscart

Ismét férjhez ment a csengeri örökösnő

Ismét férjhez ment a csengeri örökösnő