Tetszett a cikk?

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke újabb levelet írt Medgyessy Péternek, s megajándékozta egy kis munícióval a kettős állampolgárság ügyében „nemzeti katasztrófával” fenyegetőket.

Levelében Ágoston méltatlan vitáról, riogatásról beszél, de úgy véli, a kettős állampolgárság ügyében folytatott vita mellébeszélései ellenére is hozott eredményeket azáltal, hogy vitathatatlanná vált, mi a minimum és mi a maximum. Szerinte a minimumot a határon túl élő magyarság szervezetei fogalmazták meg: a vajdasági és anyaországi magyarok közti „kapcsolattartás jelenlegi szintjének megőrzéséhez szükséges”, magyar állampolgársággal járó útlevél igényét. Ágoston szerint a "maximumot" azok akarják a határon túli magyarok nyakába varrni, akik ezzel kívánják elriasztani a magyarországi magyarokat az általuk kért minimumtól.
Ágoston riogatásokról beszél, de miközben levelének első részében a kettős állampolgárság bevezetésének szükségességét a vajdasági és magyarországi magyarok közti kapcsolat fenntartásával indokolja, pár sorral lejjebb maga szolgáltat kiváló érveket a vajdaságiak tömeges áttelepülésétől, itteni munkavállalásuktól tartóknak. Szó esik többek között – a VMDP által elvárt új nemzeti konszenzus egyik alapelemeként megjelölve - a „szülőföldön való boldogulás dogmájának felülvizsgálatáról”, majd – a kettős állampolgárság bevezetésének magyarországi gazdasági előnyeit alátámasztandó – Ágoston rámutat arra is: az intézmény „segítségére lehet Magyarországnak a munkaerő-gazdálkodás, s a nemzet egészének demográfiai mutatóival összefüggő szociális gondoskodás új, eurokonform modelljének megalkotásában”. Mindkét gondolat inkább a maximumhoz áll közelebb, mint a minimumhoz.
Ágoston tehát azután is a minimum mögé bújva keresi a vajdaságiak részére a maximumot, hogy az utóbbi időkben lefolytatott nyílt viták eredményeképpen a honi közvélemény számára világossá vált: a minimumot, azaz a Szerbia és Montenegró viszonylatában novembertől életbe lépő vízumkényszer vajdasági magyarokat érintő negatív hatásainak kiküszöbölését a kettős állampolgárság intézménye nélkül, egy olcsó, gyorsan kiváltható, többszöri beutazást és hosszabb magyarországi tartózkodást lehetővé tévő vízummal is meg lehetne oldani. Más kérdés, hogy az erre vonatkozó döntést minél előbb, még a vízumkényszer bevezetése előtt meg kellene hozni, és a lehetőségekről a határon túli magyarokat időben értesíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban