Tetszett a cikk?

Abdullah Öcalan, a törökországi kurdok bebörtönzött vezetője hétfőn visszavonta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai részére négy éve kiadott, egyoldalú tűzszünetre vonatkozó utasítását. A török hírszerzés adatai szerint 4500 kurd lázadó rejtőzik a Törökországgal szomszédos Irak északi, hegyvidékes részén, 500 pedig török területen tartózkodik.

Öcalan 1999. szeptemberében, bebörtönzése után adta ki utasítását, mostani felhívásában azonban közölte: a párt szabadlábon lévő vezetői ezentúl belátásuk szerint dönthetnek arról, felújítják-e a harcot, vagy sem. A kurd vezető ezt azzal magyarázta, hogy a török hatóságok nem adtak kedvező választ a kurdok egyoldalú tűzszünetére, s nem mutatnak hajlandóságot arra sem, hogy az időközben Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusa (KADEK) nevet felvett PKK-val a kurdok nagyobb önállóságáról megállapodjanak.
Ankara nem ismeri el hivatalosan az országban élő 12 milliós kurd népességet. Abdullah Öcalan 1999-es elfogásáig 15 éven keresztül állt a regionális autonómiát követelő PKK élén, amely a török hatóságok ellen harcolt az ország délkeleti részén élő kurdok regionális autonómiáját követelve. A török titkosszolgálat 1999 februárjában fogta el Öcalant, aki azóta az Isztambul melletti Imrali-szigeten levő börtön egyetlen foglyaként életfogytiglani szabadságvesztését tölti. A kurd lázadók a török kormánytól a PKK tagságára nézve általános amnesztiát, s béketárgyalások megkezdését követelik. A török parlament az előző hónapban elfogadott egy részleges amnesztiáról szóló törvényt, ám ezt a kurd lázadók visszautasították. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek

Busz és autó ütközött Kispesten, négyen megsérültek

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót

Videó: D. Csaba a gyilkosság helyszínen mutatta meg, hogyan ölte meg a gödöllői vállalkozót