Tetszett a cikk?

Elfogadta a miniszterelnöki posztot szerdán Ahmed Korei, a palesztin parlament eddigi elnöke, aki úgy fogalmazott: "válságkormányt alakít". Ahmed Korei az 1993-as oslói tárgyalásokon a palesztin autonómia egyik kidolgozója volt.

Korei azután fogadta el a kormányfői posztot, hogy megbeszélést folytatott Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével, Arafat rámalláhi hivatalában. A palesztin elnök vasárnap jelölte Koreit Mahmúd Abbász eddigi kormányfő helyére, miután a mérsékeltnek tartott, az izraeliekkel megegyezést kereső Abbász szombaton, alig négyhavi szolgálat, s az Arafattal vívott hatalmi harcok után lemondott a miniszterelnöki tisztségről.
Korei kezdetben olyan garanciákat kért a poszt elfogadásának feltételeként, hogy Izrael változtasson politikáján, egyebek közt állítsa le a katonai csapásokat és a radikális szervezetek tagjainak célzott likvidálását. Izraeli részről ezt elutasították, s hogy Korei mégis vállalta a megbízatást, abban bizonyára szerepet játszottak az újabb erőszakcselekmények: a keddi két merénylet Izraelben és a szerdai izraeli légicsapás Gázában.
A palesztin mozgalom vezető szerve, a Fatah központi bizottsága még vasárnap Ahmed Koreit, a palesztin parlament elnökét javasolta Mahmúd Abbász utódaként palesztin kormányfőnek. Ahmed Korei az 1993-as oslói tárgyalásokon a palesztin autonómia egyik kidolgozója volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

A 86 éves Sophia Loren ismét főszerepben – kijött az új filmjének előzetese

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

Az online bemutatókra koncentrál novembertől a Madách Színház

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele

20 százalékkal gyorsabban merül az új iPhone, ha 5G-s hálózaton netezünk vele