Tetszett a cikk?

Tizennégy évnyi - páratlanul sikeres - működését befejezve vasárnap este a Jupiter légkörébe lépett és elégett az amerikai Galileo űrszonda. A Galileót 1989 októberében az Atlantis űrrepülőgépről indították útjára, s hat éves vándorlás után érte el a Jupitert.

Többszöri hosszabbítás után vasárnap este végleg befejezte hosszú és páratlanul sikeresnek bizonyult kutatását a Jupiter térségében a Galileo amerikai űrszonda, és az óriásbolygó sűrű atmoszférájába lépve elégett.
A Galileót 1989 októberében az Atlantis űrrepülőgépről indították útjára, s hat éves vándorlás után érte el a Jupitert. Útja során összesen 4,6 milliárd kilométernyi távolságot tett meg a világűrben, eközben rendkívüli fényképfelvételeket készített. A Galileo volt az első, ember alkotta szerkezet, amely aszteroidát - a Gasprát - fotózott közelről. Az Ida aszteroidáról készített fényképek pedig igazolták a csillagászok korábbi feltevését, hogy a kisbolygóknak is lehet holdjuk.
1994 nyarán a Galileo a darabjaira szakadt Shoemaker-Levy 9 üstökös maradványait is lefényképezte, amint azok becsapódtak a Jupiterbe. A Galileo küldetését eredményes működése miatt többször is meghosszabbították, az eredetileg tervezett tíz alkalom helyett harmincnégyszer kerülte meg a Jupitert.
A programot évek múlva a NASA egy újabb, még nagyobb szabású küldetéssel kívánja folytatni. A Jupiter Icy Moons Orbiter szonda Jupiter három jeges holdját veszi majd célba. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Palvin Barbara lesz az MTV European Music Awards egyik műsorvezetője

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon

Az infektológus szerint a következő hetekben megugorhat a halottak száma Magyarországon

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról