Tetszett a cikk?

Néhány délolasz terület kivételével hétfőre virradóra helyreállt az áramszolgáltatás Itália egész területén. A pánikon kívül sehol sem történt nagyobb baj, mindössze három, egyes források szerint négy halálesetet lehet összefüggésbe hozni az országos méretű áramkimaradással.

A római napilapok hétfőn "Itália megbénult", "Sötétségben minden, az energiaszolgáltatás vészhelyzetben" és más hasonló szalagcímekkel számoltak be a vasárnap hajnali fél négy tájban bekövetkezett, gyakorlatilag egész Olaszországot elsötétítő áramszünetről. A kommentárok a felelősöket keresik: egyrészt a svájci és a francia központokat okolják a műszaki hibák láncolatáért. A lapok arra is felhívják a figyelmet, hogy hasonló esetek bármikor bekövetkezhetnek, hiszen az olasz energiaellátásban nincsenek igazi tartalékok, az ország komoly áramimportra szorul. Egyöntetű vélemény, hogy csökkenteni kell az áramimporttól való függőséget, vagyis új villamos erőműveket kell építeni.
A La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy Olaszországban először következett be ilyen hatalmas, totális áramszünet, viszont újabb részleges áramkimaradások akár már hétfőn is fenyegetnek. Az áramszünet miatt rengetegen rekedtek a nyílt pályán leállt vonatokban, a római metróban, de csak káosz és pánik keletkezett, szerencsére nem voltak emberáldozatok. Sokan gondoltak terrorcselekményre, az emberekben még egy államcsínykísérlet lehetősége is felmerült az országos áramszünet kapcsán.
Az áramszünetet leginkább az olasz vasút szenvedte meg: 110 utasszállító szerelvény rekedt nyílt pályán 30 ezer utassal, amelyeket végül is dízelmozdonyok vontattak be a legközelebbi állomásra. Valamivel több volt a közlekedési baleset, ugyanis az útkereszteződésekben teljesen sötétek maradtak a jelzőlámpák. A repülőtereken nem volt különösebb fennakadás, Rómában a fiumicinói légikikötő éjszaka is fogadta a járatokat. Kis késéssel ugyan, de rendben megérkezett és visszarepült a Malév délelőtti római járata is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

Ritka szép, teljesen átalakított 18 éves Mercedes pickupot árulnak

Ritka szép, teljesen átalakított 18 éves Mercedes pickupot árulnak

Mégsem fellebbeznek Kaletáék, jogerős az ítélet

Mégsem fellebbeznek Kaletáék, jogerős az ítélet