Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a CIA egyik ügynökének a kilétét. A Fehér Ház már hétfőn cáfolta, hogy bármi köze lenne Valerie Plame kilétének felfedéséhez, és nevetségesnek nevezte azt a vádat, hogy az elnök legfőbb tanácsadója, Karl Rove állna a kiszivárogtatás mögött.

Az elnök a végére akar járni az ügynek - hangoztatta Scott McClellan szóvivő, aki azt is elmondta, George Bush utasította a Fehér Ház munkatársait, hogy teljes mértékben működjenek együtt a vizsgálatban. Titkos ügynökök nevének feltárása az Egyesült Államokban tíz év szabadságvesztéssel és 50 ezer dollár bírsággal sújtható bűncselekmény.
Sajtóhírek szerint a kiszivárogtatás fehér házi tisztségviselőktől ered, és bosszúnak szánták azért, mert Valerie Plame férje, Joseph Wilson volt gaboni nagykövet egy újságcikkben kétségbe vonta az elnök egyik beszédében elhangzott vádat, amely szerint Irak uránércet próbált az afrikai Nigerből beszerezni nukleáris fegyverkezési programjához.
Wilson az amerikai külügyminisztérium megbízásából 2002 februárjában Nigerben kiderítette, hogy alaptalanok az uránvásárlásról szóló értesülések. Bush elnök - brit forrásokra hivatkozva - mégis beleszőtte a vádat az unió helyzetéről mondott januári beszédébe az Irak elleni katonai beavatkozás indoklásául. A volt nagykövet ezt a háború után, júliusban a The New York Times hasábjain szóvá is tette. Néhány nappal később kiszivárgott, hogy felesége a CIA titkos ügynöke.
A Fehér Ház korábban is tagadta, hogy elárulta volna a sajtónak a titkosügynöknő kilétét. „A sajtóban megjelenteken túl nincs semmi olyan információnk, ami a Fehér Ház érintettségére utalna” - közölte hétfőn Scott McClellan. A Washington Post vasárnap és hétfőn azt állította, hogy ez a kiszivárogtatás (meg nem nevezett) fehér házi tisztségviselőktől ered. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye