Tetszett a cikk?

Precedensértékű ítéletben tiltotta meg szerdán a londoni felsőbíróság két nőnek, hogy lefagyasztott embrióikat az apák hozzájárulása nélkül kihordhassák. A két nő az Európai Unió bíróságához fordul.

Natallie Evans és Lorraine Hadley hosszas bírósági csatározással próbálta elérni, hogy a laboratóriumban tárolt embrióikat beültessék. A brit törvények alapján azonban az ilyen esetekben a megtermékenyítéstől a laboratóriumi tároláson át az embriók beültetéséig a folyamat minden lehetséges szakaszához mindkét fél írásos beleegyezése szükséges.
A felsőbíróság elrendelte a két embrió megsemmisítését is, ennek végrehajtását azonban felfüggesztették a fellebbezési szakasz végéig. Evans és Hadley az Európai Unió bíróságához készül fordulni az ügyben. Jogi érvük az, hogy csak ezzel a módszerrel reménykedhetnek saját gyermek világra hozatalában, ennek megakadályozása pedig alapvető emberi jogaikat sérti.
Evans és volt élettársa az előtt döntött a mesterséges megtermékenyítési eljárásról, hogy az asszony daganatos betegség miatt kezelésre szorult, amely után már nem tudott természetes úton teherbe esni. Később a pár különvált, és az apa kérte az összesen hat lefagyasztott embrió megsemmisítését. Hadley szintén egészségi okok miatt kényszerült annak idején mesterséges megtermékenyítési eljárásra, de azóta ő is elvált férjétől, aki szintén nem járul hozzá az embriók beültetéséhez.
Brit szakértői körökben a szerdai végzés után heves vita robbant ki. A brit orvosi kamara etikai bizottságának elnöke szerint a törvény értelmében helyes döntés született, a mesterséges megtermékenyítési eljárásokat végző londoni központ illetékes professzora szerint azonban az anya abszolút joga a gyermek megszülése, függetlenül a partner akaratától. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad idén a Kurultáj

Elmarad idén a Kurultáj

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

Újra leállították a román bajnokságot, ezúttal végleg

A Facebook először törölte Donald Trump egyik posztját

A Facebook először törölte Donald Trump egyik posztját