Tetszett a cikk?

Az átdolgozott amerikai határozati javaslat látható módon nem az általam javasolt irányban halad – nyilatkozta csütörtökön Kofi Annan ENSZ-főtitkár azok után, hogy a Biztonsági Tanács zárt ajtók mögött megtartotta első konzultációját a tervezetről. Megfigyelők szerint Annan ötéves főtitkársága alatt ritkán mondott ilyen kereken ellent az USA-nak sarkalatos kérdésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön zárt ajtók mögött megtartotta első konzultációját az amerikai határozattervezet szerdán benyújtott módosított változatáról. Az új amerikai javaslat fő célja - hasonlóan az előzőhöz - az, hogy az Irakban állomásozó erők amerikai parancsnoksággal, de az ENSZ égisze alatt lássák el faladatukat. Washingtonban ettől azt várják, hogy az iraki rendezéshez további országok járulnak hozzá katonákkal.
Az újabb javaslatról Jean-Marc de la Sabliere francia ENSZ-nagykövet csütörtökön New Yorkban kijelentette, hogy az nem felel meg várakozásaiknak, mivel – az első, sokat bírált változathoz hasonlóan – ez sem rögzíti a hatalomátadás időpontjait, s a szöveg nem tartalmazza a francia illetve német módosító javaslatokat. Jacques Chirac francia elnök korábban jelezte: országa nem él vétójogával, legfeljebb tartózkodik, ha a tervezetet nem találja kielégítőnek. Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet a tanácskozás után kijelentette: az ENSZ-nek vezető szerepet kell biztosítani a politikai folyamatban.
Kereken elutasította jelenlegi formájában az amerikai elképzelést Kofi Annan ENSZ-főtitkár. Csütörtökön New Yorkban a Biztonsági Tanács tagjainak ENSZ-nagyköveteivel elköltött ebéden kijelentette: az Egyesült Államok által óhajtott feltételek mellett a világszervezet nem képes megfelelő politikai szerepet játszani Irakban. A főtitkár nem zárkózott el az ENSZ részvételétől az iraki politikai folyamatban, de úgy vélte, hogy az átdolgozott határozattervezetben olyan szerepet szán a világszervezetnek, ami megvalósíthatatlan. Annan újságíróknak azt mondta, hogy az új amerikai tervezet nem követi azt a javaslatát, hogy Irakban először hozzanak létre ideiglenes kormányt, és aztán szövegezzenek új alkotmányt, illetve rendezzenek választásokat. Ezzel szemben az áll benne, hogy az iraki civil életet mindaddig az amerikai vezetésű koalíció irányítaná, amíg választásokat nem lehet tartani, és el nem készül az alkotmány. Mindez két évig is eltarthat.
Washington szeretné, ha a BT a tervezetet még az iraki újjáépítés támogatására szervezett, október 23-24-ai madridi donorértekezlet előtt elfogadná. Eddig a BT egyetlen állandó tagja sem helyezte kilátásba az amerikai tervezet megvétózását, mindamellett Annan kijelentései meggátolhatják a 15 tagú tanácsot abban, hogy támogassa a tervezetet - latolgatták diplomaták. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Az összes bérlet elfogyott az FTC Bajnokok Ligája hazai csoportmérkőzéseire

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás

Fauci: December elejére kiderül, van-e hatásos koronavírus elleni oltás