Tetszett a cikk?

A tizenhárom vértanú kivégzésének 154. évfordulójáról emlékeztek meg hétfőn Aradon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezésében. Az RMDSZ politikáját megalkuvónak minősítő határontúli szervezetek vasárnap tartottak megemlékezést, amelyen több magyar ellenzéki politikus is felszólalt.

"Az aradi Szabadság-szobor nemcsak a magyar, hanem az egyetemes szabadság szimbóluma" - mondta Aradon a helyi minorita templom udvarán rendezett ünnepségen Király András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Arad megyei elnöke. Király emlékeztetett: a fel nem állított Szabadság-szobor restaurálása már befejeződött, s a szobor olyan állapotban van, hogy akár két héten belül is köztérre lehetne állítani.
A rövid ünnepséget az aradi minorita templom udvarán tartották, ott, ahol maga az emlékmű található. Délelőtt ugyanebben a templomban mintegy 500-800 hívő ünnepi emlékező szentmisén vett részt. A meghívott és celebráns szónok, főtisztelendő Csiszér Albert brassói római katolikus kanonok volt. A szertartáson jelent volt többek közt Lévai Katalin tárca nélküli miniszter, Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, valamint az RMDSZ csúcsvezetősége, élén Markó Béla szövetségi elnökkel. Ugyancsak jelen voltak a 13 aradi vértanú leszármazottai is.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Ügyvivő Testülete az aradi és a nagyváradi Magyar Polgári Egyesülettel, az Aradi Református Egyházközségekkel és az Aradi Református Egyházmegyével közösen vasárnap már szervezett egy nem hivatalos megemlékezést Aradon. A program szervezői az aradi Szabadság-szobor ügye kapcsán elkülönülnek az általuk "megalkuvónak" minősített RMDSZ politikájától. A vasárnap megemlékezésen részt vett Németh Zsolt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség külügyi kabinetjének vezetője, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki beszédében közölte: a magyar kormány megbékélési gesztuspolitikája nyilvánvaló kudarcot vallott. A vasárnapi megemlékezésen – magyar részről - Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Polgári Körök Koordinátora, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök, a Történelmi Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke is beszédet mondott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

A spanyol miniszterelnök szerint 3 millió fertőzött van az országukban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei