Tetszett a cikk?

Ausztrál kutatók olyan férfiaknak szánt, implantátum beültetéséből és injekciókból álló fogamzásgátlási kezelést dolgoztak ki, amely teljes mértékben hatásos, nincs semmiféle mellékhatása, befejezése után néhány hónappal pedig helyreáll a termékenység normális szintje – jelentette pénteken a BBC.

A Sydney-ben működő Anzac Kutatóintézet munkatársai egy éven át végeztek tesztvizsgálatokat egy 55 férfiból álló csoporton, és az eredmények szerint az új módszer hatására a csoport egyetlen tagja sem ejtette teherbe partnerét. A vizsgálatokban részt vevő párok másféle fogamzásgátló módszert nem alkalmaztak. A sikeres eredmények ellenére a BBC beszámolója szerint a kezelés kereskedelmi bevezetése még sokat várathat magára.
A kezelés egyik részében olyan implantátumot ültetnek a férfiak bőre alá, amely négy hónapon keresztül férfihormont, azaz tesztoszteront adagol a páciens szervezetébe. Az eljárás ezt kiegészítő részében pedig háromhavonta ismétlődő injekciókkal progesztint, azaz az egyébként nők számára készülő fogamzásgátló tablettákban is megtalálható hormont juttatnak a férfiak testébe. A kétféle hormon egyszerre történő adagolása átmenetileg kikapcsolja az agy bizonyos jelzéseit, amelyek a férfi szervezet spermiumtermelését irányítják. A kezelés az emberi szervezetnek a pubertáskor kezdetére jellemző természetes folyamataira épül.
A beavatkozás a férfiak saját tesztoszteron-termelését is leállítja, ezért a páciensek férfihormon-pótlást kapnak, hogy egészségesek és szexuálisan aktívak maradhassanak. A kutatások szerint a termékenység normális szintje a kezelés befejezését követő pár hónapban helyreáll. David Handelsman, a vizsgálatok vezetője nagy eredménynek tekinti a kezelés kifejlesztését, mert szerinte ez a módszer lehet az első, a férfiak számára elérhető megbízható és visszafordítható fogamzásgátlási eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

Szombaton volt az idei nyár legmelegebb napja

Szombaton volt az idei nyár legmelegebb napja