Tetszett a cikk?

Felrobbantotta magát egy öngyilkos palesztin merénylő csütörtökön a ciszjordániai Túl-Karm város határában. Meg nem nevezett palesztin tisztségviselőre hivatkozva az AFP francia hírügynökség csütörtökön Ahmed Korej palesztin miniszterelnök lemondásáról adott hírt, vezető palesztin tisztségviselők azonban cáfolák ezt az értesülést. Eközben Jasszer Arafat állapota továbbra sem javul.

Csütörtökön felrobbantotta magát egy öngyilkos palesztin merénylő a ciszjordániai Túl-Karm városból nyugatra kivezető úton egy katonai útlezárásnál. Az akció végrehajtója – aki az izraeli rádió szerint egy nő volt – a helyszínen meghalt, rajta kívül csak két izraeli katona és egy palesztin személy sérült meg. Az AFP francia hírügynökség információi szerint az akciót a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatahhoz közel álló al-Aksza Mártírjainak Brigádjai hajtotta végre.
Ugyancsak csütörtökön új időpont kitűzése nélkül elhalasztották csütörtökön a palesztin parlament ülését, amelyen Ahmed Korej miniszterelnöknek kellett volna kormányprogramját előterjeszteni. Nem sokkal ezt követően az AFP hírügynökség szerint Ahmed Korej palesztin miniszterelnök benyújtotta lemondását, vezető palesztin tisztségviselők - Száeb Erekat főtárgyaló és Nabíl Abu Rudeina, Jasszer Arafat palesztin elnök tanácsadója - azonban cáfolták a Korej távozásáról tudósító híradásokat.
Ibrahim Abu al-Nadzsar, a Rámalláhban ülésező testület soros elnöke közölte, hogy a halasztásról "a kormánnyal kapcsolatos nézeteltérések miatt" döntöttek. A vita kiváltó oka az volt, hogy Korei, aki vasárnap a továbbra is rossz egészségi állapotú Jasszer Arafat elnöktől válságkormány megalakítására kapott megbízást, nem akarta megvárni az egy hónapra szóló mandátum lejártát, hanem azonnal el akarta fogadtatni kabinetjét. A palesztin törvényhozók, köztük azok, akik kimaradtak az új kormányból, ellenezték ezt az elképzelést. Korei állítólag ezek után nyújtotta be lemondását.
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a Korej lemondásáról szóló hírek negatív hatást gyakorolnak az izraeli-palesztin békefolyamatra. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a maga részéről azt szeretné, ha Ahmed Korej a helyén maradna. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született