Tetszett a cikk?

Előrehozott választások megtartása mellett döntött pénteken Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök, hogy kihasználja pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) jelenlegi népszerűségét és a japán gazdaságban tapasztalható élénkülést.

Koidzumi tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy a választásokat alig egy hónap múlva, november 9-én tartanák, hét hónappal a jelenlegi parlament mandátumának lejárta előtt. Koidzumi egyúttal - alkotmányos jogával élve - feloszlatta a képviselőházat. Megfigyelők már hetek óta valószínűnek tartották, hogy a japán kormányfő előrehozott választásokat ír ki, hogy nagy arányú győzelmet szerezhessen pártjának, és támogatást biztosítson gazdasági reformterveihez.
A Koidzumi vezette, 1,4 milliós tagsággal rendelkező Liberális Demokrata Párt (LDP) - a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció vezető ereje a parlament alsóházában - az összesen 480 képvislőházi mandátumból eddig 244-et birtokolt, és arra számít, hogy az előrehozott választások révén tovább tudja erősíteni helyzetét.
Koidzumi Dzsunicsirót egyébként éppen a múlt hónapban elsöprő többséggel választották újra a párt elnöki tisztségébe. Ezt követően a politikus több miniszteri poszton hajtott végre személycserét, ugyanakkor megtartotta helyén Takenaka Haidzót, a gazdaságpolitikai és költségvetési tárca reformelképzelései miatt viták kereszttüzébe került irányítóját.
A helyzet érdekessége, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is arra számít, megerősödve kerülhet ki az előrehozott választásokból. A parlamentben 137 mandátummal rendelkező Demokratikus Párt élesen bírálja a jelenlegi kormányzatot és Koidzumit azért, mert hiányoznak azok a valódi reformok, amelyek Japánt a második világháborút követő legsúlyosabb gazdasági válságából kivezetnék. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon

Elnyerte a kritikusok díját Horvát Lili filmje egy A kategóriás filmfesztiválon

A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra

A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra