Tetszett a cikk?

Amerikai muzulmán szervezetek a Pentagon hírszerzési főcsoportfőnökének, William G. Boykin vezérőrnagy eltávolítását követelik amiatt, hogy az iszlám hitűeket több beszédében is bálványimádókként jellemezte. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön a szólásszabadságra hivatkozva védelmébe vette a tisztet.

William G. Boykin vezérőrnagy evangélista keresztény egyházak rendezvényein – olykor egyenruhában - több beszédet is mondott, ezekben vallási hasonlatokkal ecsetelte a terrorizmus elleni háborút. Egy szomáliai hadúrról szólva kijelentette: "Tudtam, hogy az én istenem hatalmasabb, mint az övé, tudtam, hogy az én istenem igazi isten, míg az övé csak bálvány." Nyáron Oregon államban Boykin úgy fogalmazott: az iszlám szélsőségesek azért gyűlölik az Egyesült Államokat, mert keresztény nemzet zsidó-keresztény gyökerekkel, az ellenség pedig egy "Sátán nevű fickó". Boykin egy másik alkalommal kijelentette, hogy isten választotta ki George Busht elnöknek.
Donald Rumsfeld csütörtöki sajtóértekezletén nem kommentálta Boykin szavait, a kormány azon álláspontját azonban megismételte, amely szerint a terrorizmus elleni háború nem az iszlám ellen irányul. Rumsfeld elismeréssel szólt a tábornok szakmai felkészültségéről, s a szólásszabadságra hivatkozva kijelentette, nem akadályozhat meg tiszteket abban, hogy vitatott kijelentéseket tegyenek.
Amerikai muzulmán szervezetek csütörtökön Boykin elmozdítását követelték a Pentagonból, azzal érvelve, hogy ilyen szélsőséges nézetekkel senki sem tölthet be felelős posztot a tárcánál, mivel az nagyon rossz üzenet lenne az Amerikára amúgy is bizalmatlanul tekintő muzulmán világnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

Mozifilmként térhet vissza a Knight Rider

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

Kikerül a funkció a Windows 10-ből, amellyel könnyebb drivereket keresni

Kikerül a funkció a Windows 10-ből, amellyel könnyebb drivereket keresni