Tetszett a cikk?

Csaknem ötvenezer hindu szélsőségest tartanak már fogva az indiai hatóságok Uttar Prades szövetségi államban azok után, hogy Ajodhja zarándokhelyen erőszakba torkolló összetűzések voltak egy vallási hátterű tömegmegmozduláson.

A pénteki ajodhjai tömegtüntetésen a fundamentalisták azért tiltakoznak, mert a hatóságok templomot engednek építeni azon a helyen, amely a fanatikusok hite szerint Ráma hindu isten szülőhelye volt. A múlt hét vége óta csak nem ötvenezer hindu szélsőségest vettek őrizetbe óvintézkedésként, közülük kétezret a pénteken az erőszakba torkolló tömegmegmozduláson. Szvámi Csinmajanand indiai belügyminiszter-helyettes csütörtökön közölte: az őrizetesek nagy számára tekintettel az északi szövetségi állam számos iskoláját és buszgarázsát, valamint sok egyéb intézményét alkalmi börtönné alakították át.
A radikális Hindu Világtanács péntekre közúti és vasúti torlaszok létrehozását is kilátásba helyezte. Az UNI indiai hírügynökség szerint a hatóságok házi őrizetbe helyezték a radikális szervezet elnökét, Asok Szinghalt is. Az elővigyázatossági intézkedések ellenére folyamatosan nő a feszültség Uttar Prades államban.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Felfüggesztette a bíróság a lengyel vidéki sajtó felvásárlásáról szóló döntést

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Miniszterelnökség: A Diákváros fel fog épülni, a Fudan Egyetem mellett

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?