Tetszett a cikk?

Szívpanaszokkal kórházba szállították vasárnap a brit kormányfőt, akit kezelés és rövid megfigyelés után este hazaengedtek. Londoni kommentárok szerint Blairt többek között a Kelly-ügyből fakadó megpróbáltatások viselik meg.

Tony Blair vasárnap déltájban lett rosszul, ezért kórházba szállították. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szerint a kormányfő "néhány órát" töltött délután a londoni Hammersmith kórház koronáriás őrzőjében. Nem hivatalos értesülések szerint az orvosok hat órán át kezelték a brit kormányfőt. A londoni rádiónak független orvosszakértők azt mondták: a Blairnél fellépett szívpanaszt vagy gyógyszerrel, vagy - súlyosabb esetben - elektrosokkal kezelik. A kórház nem részletezte a kezelés pontos módját.
Az első londoni kommentárok emlékeztettek arra, hogy Tony Blair mögött rendkívüli megpróbáltatásokkal terhes év áll; az iraki háború tavaszi megvívása óta folyamatosan követték egymást a tartós belpolitikai válsággá összemosódó botrányok. A legsúlyosabb ezek közül David Kelly kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó nyár közepi öngyilkossága volt, amelynek ügyében hónapok óta vizsgálat folyik.
Kelly a BBC egy vitatott májusi tudósítása után keveredett a kormány és a londoni rádió példátlan összecsapás-sorozatába. A közzétett értesülés szerint a kormány annak idején olyan adatokkal dúsította fel az iraki tömegpusztító fegyverekről tavaly közzétett hírszerzési értesüléscsomagot, amelyekről tudta, hogy nem helytállók. A Downing Street dühödten cáfolt, és követelte a forrás kiadását, majd amikor ezt a BBC megtagadta, kormánykörökből szivárgott ki Kellynek, mint a valószínű forrásnak a neve. A szakértőt, akit parlamenti vizsgálóbizottság elé idéztek, nyilvános meghallgatása után három nappal átvágott csuklóval találták meg egy erdőben.
A kormányt - és a BBC-t is - alapjaiban megrengető ügyben Tony Blairt is kihallgatta a Lord Hutton felsőházi lordbíró vezetésével megalakult független bírói fórum, amelynek jelentése további hónapok múlva várható csak, folyamatos feszültségben tartva a brit belpolitikát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Új funkciókat kapott a Photoshop, az egyik a fekete-fehér képeket színezi ki

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak