Tetszett a cikk?

A szabadkai tisztiorvosi szolgálat hétfőn cáfolta, hogy májgyulladás-járványt hirdettek Észak-Bácskában, a Magyarországgal határos térségben.

A szabadkai egészségügyi hatóság közlése alapján nincs A-típusú májgyulladás-járvány Észak-Bácskában, legfeljebb a betegség halmozott előfordulásáról lehet szó - mondta el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Csongrád megyei epidemiológiai osztályvezetője. A magyar sajtóban közölt hatvan megbetegedés nem egyszerre, hanem augusztus elseje óta történt, a betegségek enyhe lefolyásúak voltak, jelenleg senki nem szorul kórházi kezelésre Szabadkán és környékén - mondta el Tombácz Zsuzsanna sajtótájékoztatón.
Dragica Berics-Kovacsevics, a szabadkai tisztiorvosi szolgálat járványügyi szakembere közölte, hogy senki sem hirdetett járványt, a hír valószínűleg félreértésen alapul. Magyarázata szerint csupán arról van szó, hogy megnövekedett a hepatitis-A vírussal fertőzött betegek száma. Elismerte, hogy hatvanan betegedtek meg, de ezt az elmúlt 3,5 hónap alatt észlelték. Mostanság hetente átlagban legfeljebb három-négyen kapják meg a fertőzést, ami az epidemiológus szerint korántsem vészjósló adat. Jelen pillanatban egy beteget sem ápolnak kórházban. A szabadkai intézet hétfőn tájékoztatta erről a magyar hatóságokat is.
Berics-Kovacsevics hangsúlyozta, hogy minden esetben könnyű lefolyású volt a betegség, s nem okozott szövődményeket. A májgyulladás e változata könnyen gyógyítható, s alapos kézmosással lehet védekezni a betegség terjedése ellen - mondta. Berics-Kovacsevics szerint a járványt "regisztrálták", de nem "hirdették ki". Szakmailag hatalmas különbség van ugyanis a két kifejezés között: a szakorvosok már akkor is járványról beszélnek, ha az átlagoshoz képest kis mértékben nő a fertőzöttek száma. Járványt viszont csak akkor hirdetnek, ha a betegség országos méreteket ölt.
A Tanjug belgrádi hírügynökség péntek este jelentette, hogy sárgaságjárványt hirdettek Észak-Bácskában, mert hatvan megbetegedést észleltek a térségben, s 35 személyt kórházban ápolnak. Berics-Kovacsevics azonban cáfolta, hogy a szabadkai járványügyi hivatal bármilyen tájékoztatást adott volna a Tanjugnak.
A magyarországi Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megelőző biztonsági intézkedéseket rendelt el a déli határszakaszon a vámosok számára, fertőtlenítő kézmosásra és gumikesztyű viselésére kötelezte őket, a Vajdaságba utazókat pedig arról tájékoztatták, hogy májgyulladás-járvány ütötte fel a fejét Észak-Bácskában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot