Tetszett a cikk?

Szíria és Törökország nem nézi jó szemmel a kurd függetlenségi törekvéseket. Nem holmi vakáció iránti vágy, hanem a reálpolitika mozgatta Bassár el-Aszad szíriai elnököt, amikor a héten látogatást tett a szomszédos Törökországba.

Aszad egyrészt Irak miatt utazott Ankarába. Pontosabban az iraki kurdok miatt, akik azt szeretnék elérni, hogy Irakban föderális rendszer garantálja 1991 óta létező autonómiájukat – elképzelésüket Irak amerikai főadminisztrátora, Paul Bremer is lelkesen támogatja. Miközben Törökország fél attól, hogy az iraki kurdok autonómiája a Törökországban élő kurdok függetlenségi törekvéseire is ösztönzően hat, a szír elnök geopolitikai félelmekbe csomagolva, a közel-keleti stabilitásra hivatkozva utasítja el a kurd törekvéseket, mondván, „ha Irak nem egységes, akkor sem Irakban, sem az országunkban nem lesz stabilitás”.

Szíriát és Törökországot azért izgatja olyannyira Irak esetleges föderális államberendezkedése, mert tartanak attól, hogy a szövetségi rendszer lenne az első lépés egy független kurd állam létrejöttének irányában. Ankara és Damaszkusz szerint a független kurd állam létrejötte megerősítené a Szíriában és Törökországban élő erős kurd kisebbség szeparatista táborát, akik így a független kurd államhoz való csatlakoznásért harcolnának. (Becslések szerint 26 millió kurd él a világon, közülük minden második Törökországban, ahol a lakosság egyötödét teszik ki.)

Az iraki al-Rafidajn napilap Aszad ankarai látogatása kapcsán emlékeztetett az iraki kurdok követelésére is, hogy Kirkuk városát “csatolják” az autonómiát élvező észak-iraki területekhez, noha az ankarai vezetés retteg attól, hogy a háború utáni zűrzavarban esetleg ebben a városban épül ki a kurd állam központja. Az olajban gazdag területen lévő Moszul kurd kézre kerülése miatt – amit Kirkuk városához hasonlóan a britek 1926-ban engedték át a kialakuló iraki államnak – ugyancsak aggódnak a törökök, s vitatják annak kurd “identitását”, ahogy ezt a többi észak-iraki település esetében teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Radar360: Rossz világ jön a gazdaságra és az Indexre

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index

Winkler Róbert: A Totalcar pár évvel hamarabb indexesedett el, mint maga az Index