Tetszett a cikk?

Országos szövetség létrehozására kényszeríti a magukat polgárinak nevező erdélyi magyar egyesületeket a román választási törvény módosítása - írta szerdai számában a Krónika című erdélyi napilap.

A lap szerint a választási törvényeket előkészítő román parlamenti bizottság elfogadta a javaslatot, amely szerint egy kisebbségi szervezet akkor állíthat jelölteket a helyhatósági választásokon, ha az illető kisebbség 25 ezer tagja vagy a kisebbséghez tartozók 15 százaléka beiratkozik a szervezetbe. A 25 ezres küszöböt úgy kell teljesíteniük a kisebbségi szervezeteknek, hogy az aláírások legalább 15 megyéből származzanak, és valamennyi megyéből legkevesebb 300 aláíró legyen.A szabály nem vonatkozik azokra a kisebbségi szervezetekre, amelyek jelenleg parlamenti képviselettel rendelkeznek, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) sem. Vonatkozik viszont a magukat polgári erőknek nevező szervezetekre, amelyek már bejelentették, hogy indulnak az RMDSZ-szel szemben a választásokon.A Székelyföldön szervezkedő Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Biharban bejegyzett, Arad és Temes megyében is tevékeny Magyar Polgári Egyesület (MPE), valamint a Szatmárnémetiben létrehozott, a Szilágyságban és Nagybányán is reprezentált Pro Civitate Egyesület számára az új rendelkezés - mint a lap írja - szinte lehetetlenné teszi a választási részvételt, s közös fellépésre ösztökéli a három szervezetet.Szász Jenő, a törvénymódosítás által érintett Magyar Polgári Szövetség elnöke a Krónikának kifejtette: míg egy "román" pártnak 5 százalékos választási küszöböt kell teljesítenie, a kisebbségek számára már a választásokon való induláshoz is 15 százalékos a támogatási arány. Szász sportszerűtlennek tartja, hogy az RMDSZ támogatta a Varujan Pambuccian örmény képviselő által beterjesztett módosítást.Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a kisebbségi szervezetek részéről érkezett szigorító javaslatot az is indokolta, hogy mára tizennyolcra növekedett a kisebbségi képviselők száma a parlamentben, ugyanakkor számos szervezet között dúlt viszály amiatt, hogy ténylegesen kit képviselnek.Antidemokratikusnak tartja Gabriel Andreescu, az APADOR - Helsinki Bizottság emberi jogi szervezet elnöke a választási törvénynek a kisebbségi szervezetekre vonatkozó módosítását. Andreescu a Cotidianul napilap szerint azt mondta, hogy hátrányos megkülönböztetésnek véli azt a szabályozást, miszerint egy kisebbségi szervezetet a kisebbséghez tartozó személyek 15 százalékának kell támogatnia, míg egy "román" pártnak 25 ezer aláírásra van szüksége, ami a majdnem húszmilliós román többség alig 0,2 százalékának felel meg. "Ezek szerint egy kisebbségtől hetvenszer több támogatót vár el a törvény, mint a többségtől" - vonja le a következtetést az ismert emberi jogi aktivista. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

"Ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad" – 85 éves Törőcsik Mari

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel

Most már egyhuzamban 24 órán át is lehet videotelefonálni a Teams-szel