Országos szövetség létrehozására kényszeríti a magukat polgárinak nevező erdélyi magyar egyesületeket a román választási törvény módosítása - írta szerdai számában a Krónika című erdélyi napilap.

A lap szerint a választási törvényeket előkészítő román parlamenti bizottság elfogadta a javaslatot, amely szerint egy kisebbségi szervezet akkor állíthat jelölteket a helyhatósági választásokon, ha az illető kisebbség 25 ezer tagja vagy a kisebbséghez tartozók 15 százaléka beiratkozik a szervezetbe. A 25 ezres küszöböt úgy kell teljesíteniük a kisebbségi szervezeteknek, hogy az aláírások legalább 15 megyéből származzanak, és valamennyi megyéből legkevesebb 300 aláíró legyen.A szabály nem vonatkozik azokra a kisebbségi szervezetekre, amelyek jelenleg parlamenti képviselettel rendelkeznek, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) sem. Vonatkozik viszont a magukat polgári erőknek nevező szervezetekre, amelyek már bejelentették, hogy indulnak az RMDSZ-szel szemben a választásokon.A Székelyföldön szervezkedő Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Biharban bejegyzett, Arad és Temes megyében is tevékeny Magyar Polgári Egyesület (MPE), valamint a Szatmárnémetiben létrehozott, a Szilágyságban és Nagybányán is reprezentált Pro Civitate Egyesület számára az új rendelkezés - mint a lap írja - szinte lehetetlenné teszi a választási részvételt, s közös fellépésre ösztökéli a három szervezetet.Szász Jenő, a törvénymódosítás által érintett Magyar Polgári Szövetség elnöke a Krónikának kifejtette: míg egy "román" pártnak 5 százalékos választási küszöböt kell teljesítenie, a kisebbségek számára már a választásokon való induláshoz is 15 százalékos a támogatási arány. Szász sportszerűtlennek tartja, hogy az RMDSZ támogatta a Varujan Pambuccian örmény képviselő által beterjesztett módosítást.Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a kisebbségi szervezetek részéről érkezett szigorító javaslatot az is indokolta, hogy mára tizennyolcra növekedett a kisebbségi képviselők száma a parlamentben, ugyanakkor számos szervezet között dúlt viszály amiatt, hogy ténylegesen kit képviselnek.Antidemokratikusnak tartja Gabriel Andreescu, az APADOR - Helsinki Bizottság emberi jogi szervezet elnöke a választási törvénynek a kisebbségi szervezetekre vonatkozó módosítását. Andreescu a Cotidianul napilap szerint azt mondta, hogy hátrányos megkülönböztetésnek véli azt a szabályozást, miszerint egy kisebbségi szervezetet a kisebbséghez tartozó személyek 15 százalékának kell támogatnia, míg egy "román" pártnak 25 ezer aláírásra van szüksége, ami a majdnem húszmilliós román többség alig 0,2 százalékának felel meg. "Ezek szerint egy kisebbségtől hetvenszer több támogatót vár el a törvény, mint a többségtől" - vonja le a következtetést az ismert emberi jogi aktivista. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat