A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tekintélyelvű vezetése lazábbra engedi a gyeplőt: most éppen a hetvenes évek szocialista piacgazdaságát szeretné megvalósítani.

Néhány hete járt Észak-Koreában egy nem hivatalos amerikai küldöttség, hogy megtekintse a legjelentősebb észak-koreai atomerőművet, a jongbjonit, amelyben az Egyesült Államok gyanúja szerint plutóniumot dúsítanak. Hazatérve az amerikai delegáció a világtól elzárt tekintélyelvű kommunista államban zajló élénk kereskedelemről, forgalmas utcákról és mobiltelefonokról mesélt. A Newsweek című hetilap az amerikai külügyminisztérium észak-koreai ügyekért felelős volt megbízottjának, Charles Pritchard nagykövetnek nagy vihart kavart kijelentését idézi, amely valahogy így szólt: „Nahát, Phenjanban egész kedvező a helyzet!”. Az ehhez hasonló megállapítások persze ellentmondanak a Bush-adminisztráció keményvonalasainak, akik azt állítják, a kommunista ország jóvátehetetlenül elszigetelődött és bármelyik pillanatban összeomolhat. Ez utóbbi inkább vágyálom, hiszen nincs ENSZ által jóváhagyott gazdasági szankció Phenjan ellen, s az ország egyre bővülő kereskedelmi kapcsolatokat ápol Japánnal, Kínával, Dél-Koreával, s egyes közel keleti országokkal is.

Észak-Korea, azaz hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) katasztrofális gazdasági helyzetében a legkisebb élénkülés is nagy jelentőségű lehet. Az utóbbi évtizedben milliók pusztultak éhen a távol-keleti országban, amely élelmiszer-szükségletét kénytelen jelentős részben külföldi segélyekből fedezni. Az észak-koreai vezetés 2002-ben határozta el magát gazdasági reformokra: az újfajta irányelveket egy keltezetlen, személyesen Kim Dzsong Ilnek tulajdonított rendelet tartalmazza. Közölték a vállalatokkal, hogy ezentúl nem fogják állami pénzekből kiegyenlíteni veszteségeiket. Bejelentették továbbá az 1947 óta fennálló jegyrendszer felszámolását, és néhány engedményt tettek az addig jobbára tiltott vállalkozások irányába: így például kezdeményezték kis pékségek megnyitását. A kiskereskedelmi tevékenységet végzők aránya másfél év alatt 6 százalékról 8 százalékra emelkedett. Az észak-koreai vezetők próbálnak barátkozni a piaci reformok gondolatával, ám nem akarják kiengedni kezükből a társadalom ellenőrzését - idézi a Newsweek Oh-Seung-Jult, a szöuli Hankuk Egyetem közgazdászát.

A kapitalizmussal déli rokonaiknál ismerkedő észak-koreai vezetőkről számos anekdotát idéz a lap: a 2002. őszén Dél-Korea ipari parkjaiba látogató, s a látottaktól elámuló északiak nehezen értették meg, hogy a piacra kell bízni a fogyasztói igények kielégítését, ők továbbra is az államtól várják a lakosság ellátását, az ellátottaknak pedig ezért hálásnak kell lenniük. A phenjani látogatók el szerették volna kérni az árlistát déli vendéglátóiktól, s amikor azok közölték velük, hogy a piacgazdaságban nem hatósági árasak a termékek, az észak-koreaiak közül többen azt gondolták: valójában létezik ilyen árlista, csak nem akarják nekik megmutatni. A két ország képviselőnek tárgyalásán aztán arra is fény derült, honnan vették az északi vezetők a „lángossütödés piacgazdaság” mintáját: Phenjan modellként a hetvenes évekbeli magyar verziót, a szocialista piacgazdaságot választotta. Bár a tárgyalópartnerek figyelmeztették észak-koreai kollégáikat, hogy az általuk szorgalmazott megoldás korábban már megbukott, ők erre úgy reagáltak: „mi koreaiak vagyunk, mi meg tudjuk csinálni”.

Az észak-koreai gazdaság növekedése egyelőre 1-2 százalék körül van, igazából a külföldi tőkeberuházásoktól remélik a növekedés gyorsulását. Tény, hogy új szervezeteket állítottak fel a külföldi tőke és a segélyek fogadására, továbbá Gaesung város mellett szabadkereskedelmi zónát jelöltek ki, az ipari park nyolcszáz kisebb-nagyobb cégnek ad majd otthont. Mindez azonban kevés, sugallják Washingtonban. Észak-Korea csak akkor lesz vonzó célország a külföldi befektetők számára, ha nukleáris kapacitásaitól végleg megszabadul. Kérdés, Kim Dzsong Il példát vesz-e Kadhafi irányváltásából, vagy marad a jól bevált orwelli modellnél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Váratlan fordulat: nem a befutónak hitt Burány Béla lett a Honvédkórház sürgősségijének a vezetője

Amerika jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét

Amerika jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Méretes zsinórantennával hadonászva viszik el a kulcs nélküli autókat a tolvajok – videó

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe

Tűpontos időjárás-előrejelzések jöhetnek, de ehhez kénytelenek belenyúlni a zsebünkbe